Turkije lanceert grond- en luchtoperatie in Noord-Irak

Turkije heeft op 23 april een nieuwe grond- en luchtoperatie tegen PKK-terroristen in Noord-Irak gelanceerd, aldus het Turkse ministerie van Defensie.

Commandotroepen landden vanuit helikopters in de Metina-regio terwijl gevechtsvliegtuigen bommen afwierpen op PKK-doelen.

Andere regio’s die het doelwit zijn van de operatie zijn Qandil, Zap, Gara en Avaşin-Basyan.

Turkse commando’s gesteund door de luchtmacht, ATAK-helikopters, onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en onbemande gevechtsvliegtuigen (UCAV’s) zijn de regio binnengetrokken in een luchtaanvaloperatie.

“Heldhaftige commando’s van de heldhaftige Turkse strijdkrachten zijn in Noord-Irak,” zei het ministerie van Defensie in een tweet zonder te specificeren om hoeveel soldaten het gaat.

Het Turkse leger voert regelmatig grensoverschrijdende operaties en luchtaanvallen uit op PKK-bases in Noord-Irak.

In februari lanceerde Turkije een operatie genaamd “Adelaarsklauw 2” tegen PKK-terroristen die zich verscholen hielden in de Noord-Iraakse regio Dohuk.

In haar meer dan 35 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van ten minste 40.000 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Operatie zal vrede en veiligheid bevorderen: Turkse president

De operatie heeft tot doel de terroristische dreiging langs de zuidelijke grenzen van Turkije volledig uit te schakelen, zei de Turkse president op 24 april.

“Deze operatie, die wordt uitgevoerd met respect voor de territoriale integriteit van Irak, zal bijdragen aan de totstandkoming van vrede en veiligheid in de regio”, zei Recep Tayyip Erdoğan.

Hij benadrukte dat Turkije zijn zuidelijke grenzen wil ontdoen van terrorisme tegen pogingen om daar een terroristische aanwezigheid te vestigen.

Er is geen plaats voor separatistische terreurgroepen in de toekomst van Turkije of het naburige Irak of Syrië, zei Erdoğan.

Tot dusver zijn tijdens de operatie vele terroristen geneutraliseerd en meerdere schuilplaatsen en grotten vernietigd, voegde hij eraan toe.

President Recep Tayyip Erdogan zei dat de aanval bedoeld is om de „terroristische dreiging aan onze zuidgrens voor eens en voor altijd te beëindigen. Er is geen plek voor een separatistische terreurorganisatie in Turkije”.

Bron: Hürriyet