Foto: Kim Kardashian

Reality tv-ster Kim Kardashian heeft de Amerikaanse president Joe Biden bedankt voor het erkennen van de zogenaamde “Armeense genocide”.

“Dank u wel president Biden voor uw moed om de waarheid te spreken waar anderen voor kozen om dat niet te doen,” zei Kardashian.

Leden van Amerika’s beroemdste reality-tv-familie bedankten de Amerikaanse president Joe Biden op 24 april voor het erkennen van de Armeense kwestie als een “genocide”.

Kim Kardashian West, wiens vader, Rob Kardashian, Armeens-Amerikaans was, bedankte Biden op een verklaring gedeeld op Twitter.

“Na meer dan een eeuw vechten voor waarheid en erkenning, heeft het Armeense volk vandaag de erkenning gekregen waar we allemaal op hebben gehoopt en voor hebben gebeden,” zei ze.

“Ik ben zo trots op mijn erfgoed, trots op de Armeense gemeenschappen en dankbaar aan president Biden voor het gunnen van elke Armeniër deze dag, en deze waarheid.”

“Ik zal elk jaar op deze dag degenen die we verloren hebben blijven eren en herdenken, maar nu met de hoop dat we na de erkenning van de genocide nooit meer zullen toestaan dat wreedheden uit het verleden worden herhaald,” voegde ze eraan toe.

“Dank u, president Biden, voor uw moed om de waarheid te spreken waar anderen niet voor kozen.

“Het wordt tijd dat Turkije dit erkent. Het is niet de schuld van de Turken die er nu wonen,” voegde ze eraan toe.

De Turkse regering erkent dat veel Armeniërs in die tijd door Ottomaanse troepen zijn gedood, maar betwist de cijfers en ontkent dat de moorden systematisch zijn uitgevoerd.

Kardashian’s zus, Khloe Kardashian, bedankte Biden ook in een Instagram-post.

“Dank u voor het eren van de verhalen, de pijn, het lijden en het verlies van het Armeense volk,” schreef ze.

In 2015 drong Kim Kardashian er in een essay voor Time tevergeefs bij toenmalig president Barack Obama op aan om de Armeense kwestie als “genocide” te erkennen.

Gekant tegen genocide

Turkije is categoriek gekant tegen de omschrijving daarvan als genocide. Volgens Turkije zijn zowel Armeniërs als Turken gedood in de burgeroorlog die ontstond toen Armeniërs in opstand kwamen tegen hun Ottomaanse heersers en de kant kozen van de binnenvallende Russische troepen

Turkije maakt bezwaar tegen het gebruik van het woord “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie waarbij aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken.

Bron: Amerikaanse media

‘Turkse Kim Kardashian’ gearresteerd voor aanmoedigen drugsgebruik