Berat Albayrak, minister van Financiën en schoonzoon van Erdoğan, kondigde zondagavond via Instagram zijn ontslag aan ‘wegens gezondheidsredenen’.

Na meer dan 24 uur stilte heeft de AKP-regering het ontslag van Albayrak aanvaard. Berat Albayrak stond de voorbije twee jaar aan het hoofd van het Turkse economische beleid.

In die periode vertraagde de economische groei in het land, brak het coronavirus uit en maakte de lira een koersval van 45 procent.

Zondag kondigde Albayrak op Instagram aan dat hij opstapt, een dag nadat Erdoğan de gouverneur van de Centrale Bank ontsloeg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berat Albayrak (@beratalbayrak) on

Naci Ağbal, de nieuwe, door de president aangeduide bankgouverneur, zou een andere visie hebben dan Albayrak.

In zijn bericht, dat gericht was aan zijn volgers op Instagram, schreef de Albayrak dat hij aftrad om gezondheidsredenen.

Sommige leden van de AK-partij zijn geschokt en boos om het ontslag, dat volgens hen schadelijk is voor het imago van Erdoğan.

De entourage van Erdoğan weigerde de voorbije 24 uur om op dit incident een reactie te geven.

Ook Turkse tv-netwerken, die nauwe banden hebben met de AKP, maakten geen nieuwsmelding van het ontslag van Berat Albayrak.

Erdoğan accepteert ontslag 

Deze avond kwam de regeringsgezinde communicatiedienst met de melding dat de Turkse president het ontslag van Albayrak heeft geaccepteerd.

Het vertrek van Albayrak gaat wellicht leiden tot een grote herschikking van het kabinet.

Volgens de CHP, de grootste seculiere oppositiepartij, is Albayraks ontslag via Instagram ongezien en teken van een staatscrisis.

Bron: Hürriyet