Foto: De Azerbeidzjaanse vlag

Azerbeidzjan heeft op de Azerbeidzjaans-Armeense grens een Russische helikopter neergehaald. Twee inzittenden zijn omgekomen, een derde raakte gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

Azerbeidzjan heeft verantwoordelijkheid erkend en excuses aangeboden aan Rusland. Intussen heeft het land bekend gemaakt dat het zou gaan om een stommiteit.

De Mi-24-helikopter stortte neer in de buurt van Nachitsjevan, een Azerbeidzjaanse enclave omgeven door Armenië, Turkije en Iran.

Het Russische ministerie van Defensie benadrukt dat de helikopter zich buiten het conflictgebied bevond.

Het toestel begeleidde een militair konvooi, maar details over dat konvooi zijn niet gegeven. Zo’n 150 kilometer van de plek waar de helikopter neerstortte heeft Rusland een militaire basis.

Bakoe “biedt zijn excuses aan” aan Moskou “na dit tragische incident dat per ongeluk is gebeurd”, aldus het Azerbeidzjaanse ministerie.

Volgens Azerbeidzjan dacht een legereenheid dat het ging om provocaties van Armenië in het kader van het conflict in de Nagorno-Karabach.

Beide landen kunnen rekenen op de steun van machtige landen: in Armenië zijn Russische strijdkrachten aanwezig, terwijl Turkije Azerbeidzjan steunt.

Strategische stad ingenomen

Ondanks een vredesplan en een eerder afgesproken staakt-het-vuren gaan de gevechten door in de regio.

Gisteren werd de strategische stad Şuşa ingenomen door Azerbeidzjaanse strijdkrachten.

De Azeri’s zijn de hoofdstad Hankendi genaderd. Het lijkt erop dat Azerbeidzjan nog even geduld zal moeten hebben vooraleer het kan juichen.

Bron: Hürriyet