Foto: De Armeense premier Nikol Pashinyan

De leiders van Azerbeidzjan, Armenië en Rusland hebben een staakt-het-vuren ondertekend die het conflict in Nagorno-Karabach zou moeten beëindigen.

Dat is een gebied in Azerbeidzjan dat illegaal wordt bezet door Armenen. De oorspronkelijke bewoners werden destijds verjaagd door separatisten. Sinds september wordt er hevig gevochten in de regio.

Nu heeft Nikol Pashinyan bekendgemaakt dat er een nieuw staakt-het-vuren is ondertekend. Ook Azerbeidzjan en Rusland hebben hun handtekening geplaatst. Dat heeft Rusland bevestigd. Vanaf morgenochtend zal het verdrag ingaan.

Einde oorlog in Nagorno-Karabach

De Armeense premier claimt op zijn Facebook dat hij het op een akkoordje heeft gegooid met leiders van Rusland en Azerbeidzjan om de oorlog in de regio Nagorno-Karabach te beëindigen.

Hij voegde eraan toe dat hij de natie “in de komende dagen” gaat toespreken, maar gaf geen verdere details. Op sociale media zegt de Armeense leider dat het “een zeer moeilijke beslissing” is, gebaseerd op “een grondige analyse van onze militaire situatie.”

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach laaiden eind september op.

De regio, met ongeveer 145.000 inwoners, wordt gecontroleerd door separatistische strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.

Moskou, de beschermende macht van Armenië, heeft er een grote militaire basis. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije. Rusland levert overigens ook wapens aan Azerbeidzjan.

Bron: AA