Enkele Nederlanders met een Armeense achtergrond zijn in shock vanwege een flyeractie van afgelopen weekend.

Een groep activisten verspreidde honderden informatieve pamfletten over de Armeense kwestie.

Onik Gelici, een Armeense Nederlander, was verast, toen hij afgelopen weekend de brievenbus van de Armeens Kerk opende. In de bus trof hij meerdere pamfletten aan.

Flyers vol verhalen over de Armeense kwestie. “Waarom, dacht ik bij mezelf. Waarom? Hier in Almelo leven de burgers met Armeense en Turkse wortels harmonieus samen.”

Foto: De flyeraars laten trots op sociale media zien wat ze in Almelo hebben gedaan

Hoewel de zogenaamde volkerenmoord op ongeveer 1,5 miljoen Armeniërs in 1915 door weinig landen in de wereld erkend wordt, zijn er critici.

Zo betwist Turkije het dodenaantal. En vooral dat er een vooropgezet plan aan de genocide ten grondslag zou liggen.

De flyeractie komt volgens de Federatie van Armeense Organisaties in Nederland uit de hoek van de Grijze Wolven. Deze oorspronkelijk Turkse ultranationalistische deinst niet terug om flyers uit te delen.

Dat de activisten Grijzen Wolven zijn, is volgens Margosyan, een Armeense federatievertegenwoordiger, duidelijk te zien.

Op foto’s staat een groep van acht mannen in de Almelose Rembrandtlaan. “Ze maken met uitgestoken pink en wijsvinger het gebaar van de Grijze Wolven.” Op hun BMW met Nederlands kenteken liggen stapels met de honderden foldertjes.

Foto: De flyer die afgelopen weekend in grote delen van Almelo verspreid werd

Robin Gelici, zoon van de kerkvoorzitter, zegt de flyeraars afgelopen weekend in actie te hebben gezien.

“Ik kreeg een bericht uit mijn kennissenkring en ben er toen direct naartoe gereden, in de hoop dat ik de auto waar ze in zaten, vast kon leggen. Dat is me ook gelukt, want ze waren erg herkenbaar. Uit het raam stak een grote Turkse vlag”, zegt hij.

“Daarna heb ik de autoriteiten gewaarschuwd, omdat ze bij de kerk waren geweest. Al hebben ze daar uiteindelijk alleen pamfletten achtergelaten en niets vernield.”

Kerkvoorzitter Gelici wil voorkomen dat een informatieve folder de relaties in Almelo en Nederland in het algemeen verpest.

“Wij voelen ons onveilig en zijn bang dat er hier straks gekkere dingen gaan gebeuren. Dit is pure haatzaaierij.”

Bron: TT