Foto: Recep Tayyip Erdoğan (President van Turkije)

Erdoğan heeft gisteren zijn gelukwensen overgemaakt aan Joe Biden, de winnaar van de Amerikaanse presidents-verkiezingen.

De Turkse president hoopt de relaties tussen Ankara en Washington te versterken.

Een woordvoerder van de regerende AK-partij zei eergisteren nog dat Ankara pas felicitaties stuurt als de resultaten definitief zijn, “uit respect voor de Verenigde Staten en diens volk”.

Joe Biden werd zaterdag uitgeroepen tot opvolger van Donald Trump, die zijn verlies vooralsnog niet heeft toegegeven.

“We moeten onze betrekkingen ontwikkelen en versterken, op basis van gedeelde belangen en waarden, vanwege de uitdagingen waarvoor we staan op internationaal en regionaal niveau”, aldus de Turkse president.

De Turkse president heeft een goede relatie met Donald Trump, de aftredende president van de VS. Toen afgelopen weekend bekend raakte dat Joe Biden de Amerikaanse presidents-verkiezingen had gewonnen, was Erdoğan niet de enige die zich terughoudend opstelde bij het feliciteren van de verkozen president.

Ook de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping beslisten om de kat uit de boom te kijken.

Andere staatshoofden feliciteerden Biden meteen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bijvoorbeeld, maar ook de Britse premier Boris Johnson, zijn Canadese ambtsgenoot Justin Trudeau en de Indische minister-president Narendra Modi.

Vervolgens heeft de Turkse president Donald Trump ook een boodschap gestuurd waarin hij hem dankte voor zijn “warme vriendschap”.

Bron: TT