Foto: Het gebouw van het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie in Den Haag is op zoek naar Sait Cinar die via een video extreemrechtse Wilders bedreigde door met een vuurwapen op een spotprentje van Wilders te schieten.

Dat zegt een woordvoerder, nadat eerder werd bevestigd dat het Nederlands parket (Openbaar Ministerie) het filmpje heeft gezien en dat als een strafbare bedreiging heeft beoordeeld.

Het Nederlands parket is nu op zoek naar Sait Cinar, de man in het filmpje. Via sociale media meldt het Openbaar Ministerie alles in het werk te stellen hem te traceren zodat het OM hem kan vervolgen.

Wanneer hij in het buitenland zit, wordt gekeken naar mogelijkheden voor internationale rechtshulp, dat stelt het OM.

Op sociale media meldt Sait Cinar in Turkije te zitten. “Haha ik ben in Turkije, mij kan je niks maken.”

Schiet tien keer

In het filmpje dat afgelopen weekend online kwam, zegt Sait Cinar in de camera: “Dit is vrijheid van meningsuiting.”

Vervolgens richt hij een pistool op een foto van Wilders en schiet meer dan tien keer op een foto van PVV-leider Geert Wilders”.

Cinar zei tegen de Nederlandse pers dat hij dit deed om te provoceren. “Ik heb de video gemaakt om de reactie te zien.”

Wilders deelde de video zondag via Twitter met het bijschrift ziek. Hij heeft eergisteren aangifte gedaan tegen Sait Cinar, laat hij in een verklaring weten.

https://www.youtube.com/watch?v=48OWXK8yhQo&t=1s&ab_channel=DeJongeTurken

Wilders kon vandaag al rekenen op steun voor zijn aangifte van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze benadrukt dat parlementariërs hun werk in vrijheid moeten kunnen doen.

Het is afschuwelijk dat Geert Wilders, een gekozen volksvertegenwoordiger, al jaren een onvrij leven leeft door alle doodsbedreigingen”, schrijft Arib.

Bron: TT