Foto: Turkse Nederlander schiet kogels op foto van Geert Wilders

De Turkse Nederlander Sait Cinar, de man die in een filmpje op een foto van PVV-leider Wilders schiet, zegt dat hij dit deed om te provoceren.

“Ik heb het filmpje gemaakt om de reactie te zien”, zegt Sait in een interview met de Nederlandse pers. De extreemrechtse PVV-leider noemt de video “ziek” en gaat aangifte doen.

Gisteren verscheen het filmpje op sociale media. Sait Cinar kijkt daarin in de camera en roept: “Dit is vrijheid van meningsuiting.”

https://www.youtube.com/watch?v=48OWXK8yhQo&t=3s&ab_channel=DeJongeTurken

De Turkse Nederlander heeft een vuurwapen in zijn hand en richt deze vervolgens op een groot portret van PVV-leider Wilders. Daarna doorzeeft hij het portret met meerdere kogels.

“Ik zoek de provocatie gewoon op”, aldus Cinar over zijn omstreden actie.

Hij koos Geert Wilders als “schietschijf” omdat de extreemrechtse PVV-leider volgens hem “de profeet Mohammed probeert te beledigen” en de overheid “dat gewoon toelaat”.

Sait Cinar stelt dat er met twee maten wordt gemeten. “Het is niet eerlijk”, stelt hij.

“Je praat over de moslims: vrijheid van meningsuiting. Ik doe iets tegen Geert Wilders en het is een doodsbedreiging.”

Volgens hem gaat het om een zelfde soort provocatie, “maar ik word harder aangepakt”.

PVV-leider Geert Wilders wordt al jaren zwaar beveiligd vanwege bedreigingen. Hij laat weten aangifte te doen om het schietfilmpje, maar Sait Cinar zegt niemand tot geweld op te roepen.

“Het heeft niks met geweld te maken”, blijft hij volhouden. “Ik gun niet dat iemand dit echt doet bij hem. Ik hoop dat God dat doet.”

Bron: TT