Foto: Arrestaties bij anti-terreuractie in Oostenrijk

De autoriteiten in Oostenrijk hebben bij een geheime actie tegen terreur meer dan zestig invallen gedaan verspreid over het land.

Daarbij zijn minstens dertig personen gearresteerd. Volgens, de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, zijn er ook voor miljoenen aan contanten in beslag genomen.

Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie zegt dat er geen relatie is met de aanslag vorige week in Wenen, waar de 20-jarige Oostenrijker Kujtim Fejzulai vier willekeurige slachtoffers doodschoot, voordat hij zelf door de politie werd uitgeschakeld.

De 20-jarige Oostenrijker met Noord-Macedonische roots werd eerder in Turkije gearresteerd door de veiligheidsdiensten en uitgeleverd aan de Oostenrijkse autoriteiten. Nadien werd hij vrijgelaten.

“Deze antiterreur-operatie stond al langer gepland”, aldus VRT-correspondente Judith van de Hulsbeek. “De Oostenrijkse autoriteiten hebben ‘radicale moslims’ en de ‘politieke islam’ al langer in het vizier. Niet alleen salafisten, maar ook Turkse nationalisten die radicaal-islamitisch zijn.”

De aanpak van extremisten heeft door de terreuraanslag in de Oostenrijkse hoofdstad wel nieuwe urgentie gekregen, aldus VRT-correspondente Van de Hulsbeek. “Vorige week werden twee moskeeën in Wenen gesloten, onder meer die waar de dader van de aanslag in Wenen naartoe ging.”

Steunen en financieren

De mensen die vandaag zijn aangehouden, worden verdacht van het steunen en financieren van de islamitische Palestijnse organisatie Hamas en de van oorsprong Egyptische Moslimbroederschap.

Hamas wordt onder meer door de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd. Dat geldt niet voor de Moslimbroederschap, maar het Oostenrijkse OM onderzoekt de relaties tussen beide organisaties.

“Uit het ‘onderzoek’ blijkt dat de Moslimbroederschap een islamitische, zeer antisemitische vereniging is, die als hoofddoel heeft in alle landen van de wereld een islamitische staat te vestigen, op basis van het islamitische recht”, dat claimt het Openbaar Ministerie in Graz, de tweede stad van Oostenrijk.

Bron: TT