Foto: Kujtim Fejzulai, de Oostenrijker met Noord-Macedonische roots

Terrorist Kujtim Fejzulai (20), een Oostenrijker met Noord-Macedonische roots, was bekend dat hij een extremist was en dat hij enkele jaren geleden geprobeerd heeft om naar Noord-Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij terreurgroep Daesh. Daar werd hij gearresteerd door Turkse veiligheidsdiensten.

Hij werd toen in Turkije opgepakt en uitgeleverd aan de Oostenrijkse autoriteiten. Daar kreeg hij in april vorig jaar een celstraf van 22 maanden wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De man kwam in december al weer op vrije voeten omdat hij gederadicaliseerd zou zijn. “Hier is de vraag nu: is justitie toen te goedgelovig geweest?”.

De twintigjarige Kujtim Fejzula opende maandag rond 20.00 uur in een uitgaanswijk in Wenen het vuur op voorbijgangers, cafébezoekers en politiemensen. De terrorist was bewapend met een semiautomatisch geweer en een pistool. Een bomgordel die Kujtim droeg bleek nep te zijn.

Bij de terreuraanslag vielen vier doden, 22 mensen raakten gewond. Zo’n negen minuten na het begin van de aanslag schoot een speciale eenheid van de politie de 20-jarige terrorist dood.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is diep geschokt en noemde de schietincidenten “een weerzinwekkende terreurdaad”. De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De 20-jarige Fejzulai was goed gekend bij de Oostenrijkse veiligheidsdiensten. Hij stond samen met negentig anderen op een lijst geradicaliseerden.

Uit onderzoek is gebleken dat hij sympathiseerde met terreurgroep Daesh.

De Oostenrijkse politie is nog op zoek naar mogelijke andere daders. Er werden al meerdere mensen opgepakt. Daesh heeft intussen de aanslag opgeëist.

Bron: TT