(links) Mikail Özen en (rechts) Recep Tayyip Gültekin

Twee Oostenrijkse moslimjongeren van Turkse komaf zijn geprezen voor hun snelle handelen tijdens de terreuraanslag die deze week plaatsvond in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Mikail Özen en Recep Tayyip Gültekin hebben hun leven geriskeerd om een zwaargewonde politieagent te helpen. “We konden onmogelijk wegkijken.”

‘We kwamen midden in de schietpartij terecht’, zegt Mikail. ‘We hoorden schoten, er was bloed en er waren veel gewonden. We zagen een dame op de grond liggen. We hebben haar naar een veilige plek gebracht. We zagen ook een zwaargewonde politieagent liggen.’

In de nasleep van de aanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, die aan zeker vier mensen het leven kostte, verschenen gisteren talloze beelden op Twitter.

Op een van de filmpjes is te zien hoe twee jongens voorbijgangers helpen een schuilplaats te vinden, terwijl er geweerschoten klinken.

Even later tilt het Turks duo een zwaargewonde politieagent in een ambulance, terwijl het vuurwapengevecht nog niet is gestopt.

Foto: Recep Tayyip Gultekin

Özen wist dat hij gevaar zou lopen, want de dader was nog aan het schieten. Toen ze de vrouw in veiligheid hadden gebracht, richtte de moordenaar zijn geweer op hen, en schoot op zijn vriend Gultekin die ­geraakt werd.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken prees de heldendaad van de jongeren gisteren al.

“Wij konden niet wegkijken toen we de gewonde politieagent zagen liggen”, vertelt Ozen aan een persbureau.

De twee waren in het centrum van Wenen om ‘een laatste kopje koffie te drinken’ voordat het land in lockdown zou gaan. Op een druk plein vonden ze meerdere mensen onder het bloed op de grond, herinnert Özen zich.

Terwijl de geweerschoten doorgingen, hielpen de twee om mensen naar een schuilplaats te brengen.

Mikail Özen en Gültekin sprintten vervolgens naar de gewonde politieagent en brachten hem naar een ambulance. Hij is in het ziekenhuis met succes geopereerd.

De twee jongemannen deden de dag na de aanslag een oproep: “Joden, Christenen en Moslims moeten hier in eenheid kunnen leven”.

Die oproep werd door veel Oostenrijkse media overgenomen. “Wij zijn moslims van Turkse komaf”, vertelden de twee. “Wij haten elke vorm van terrorisme. Wij respecteren Oostenrijk.”

De Oostenrijkse ÖVP-minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, zei in zijn persconferentie dat hij onder de aandacht wilde brengen dat de gewonde politieagent gered was door twee mannen van allochtone afkomst.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu schreef op sociale media dat Recep Tayyip en Mikail precies hadden gedaan wat een echte Turk en een echte moslim moeten doen. ‘Wij zijn trots op jullie!’

Volgens Turkse media hebben de twee telefoon gehad van de Turkse president. Erdoğan zou de twee jongemannen gefeliciteerd hebben.

De aanslag in Wenen is inmiddels opgeëist door Daesh. De Oostenrijkse autoriteiten meldden gisteren dat de doodgeschoten dader een 20-jarige man was met een Oostenrijks en een Noord-Macedonische nationaliteit.

Bron: TT