Foto: Azerbeidzjaanse soldaten en journalisten vieren de verovering van Şuşa

In Nagorno-Karabach, een gebied in Azerbeidzjan, is de belangrijke stad Şuşa veroverd door het leger van Azerbeidzjan.

Dat hebben nu ook de autoriteiten van Nagorno-Karabach bevestigd. Gisteren zei Azerbeidzjan dat het Şuşa in handen had, maar Armenië ontkent dat.

Azerbeidzjan liet weten dat het Şuşa, de tweede stad van Nagorno-Karabach heeft veroverd.

In de straten van Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan, kwam het volk op straat om de inname te vieren. İlham Aliyev, president van Azerbeidzjan, sprak van een historische bevrijdingsdag.

Bevestiging door autoriteiten

Van Armeense zijde wordt het bericht ontkend. Armenië zegt dat er nog hevig wordt gevochten rond Şuşa.

De illegale autoriteiten van Nagorno-Karabach hebben intussen bevestigd dat de stad in de handen is van Azerbeidzjan.

“Vandaag moeten we helaas toegeven dat een keten van tegenslagen ons achtervolgt en dat de stad Şuşa buiten onze controle ligt”, aldus Vahram Poghosyan, een woordvoerder van de autoriteiten van Nagorno-Karabach.

Het verlies van de controle over Şuşa kan uiteindelijk leiden tot een nederlaag in de strijd over de controle van de hele regio, gaven de autoriteiten van Nagorno-Karabach al toe.

Foto: Het statement van Vahram Poghosyan

In het statement op sociale media zegt Poghosyan dat de Azerbeidzjaanse troepen de hoofdstad Hankendi naderen. “De Azeri’s staan voor onze deur in [Stepanakert]”, luidt het. “Ons hele bestaan is nu in gevaar.”

Tweede belangrijke stad

Şuşa, de strategisch belangrijke tweede stad van Nagorno-Karabach, ligt op een heuvel. Van daaruit zou het Azerbeidzjaanse leger een goede positie kunnen innemen om de verloren gebieden te kunnen veroveren.

De stad heeft ook een belangrijke culturele en historische waarde. Voor het conflict werd de stad overwegend bewoond door Azerbeidzjanen.

Foto: Nagorno-Karabach

Bovendien krijgt Azerbeidzjan steun van Turkije. Vanuit Turkije kwamen gisteren al felicitaties voor de Azerbeidzjaanse inname van Nagorno-Karabach. Tenslotte kan Armenië rekenen op steun van Armeense diaspora.

Eerder kwam een metalband met het idee om geld in te zamelen om Armenië te steunen. Echter bleek die actie weinig succes te hebben.

Bron: Hürriyet