Foto: Özlem Türeci en Uğur Şahin

Het Amerikaanse Pfizer en het Duitse Biontech verwachten het COVID-virus te verslaan met een effectief vaccin, dat werd vandaag bekend gemaakt.

De wereld en de beurzen reageerden verheugd. Voor het Turks-Duitse echtpaar Uğur Şahin en Özlem Türeci achter Biontech zou het een droom zijn die werkelijkheid wordt.

Het experimentele coronavaccin van de farmabedrijven Pfizer en Biontech voorkomt 90% van de infecties met het dodelijke coronavirus. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de derde fase van het onderzoek naar de effectiviteit van het corona-vaccin.

Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens eerste resultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting.

‘Een overwinning voor innovatie, wetenschap en de kracht van wereldwijde samenwerking’, zo noemt oprichter Uğur Şahin van BioNTech de eerste resultaten.

Wetenschappers Şahin en Türeci zijn beide kinderen van de Turkse immigranten die eind jaren zestig naar Duitsland kwamen.

Het echtpaar richtte Biontech in 2008 op en bouwde het bedrijf uit tot een grote wereldspeler. ‘We vormen een goed team’, dat zegt Şahin.

De 55-jarige Şahin is geboren in İskenderun, een bekende havenstad, in Turkije. Hij kwam als kind van vier naar Duitsland met zijn moeder. Zijn vader was al gastarbeider in een Duitse fabriek van Ford in Keulen waar Şahin geneeskunde ging studeren.

Foto: Özlem Türeci en Uğur Şahin

Zijn vrouw Özlem Türeci (53) is wel geboren in Duitsland, als dochter van een Turkse arts die vanuit Istanbul naar Duitsland emigreerde om in een ziekenhuis te werken.

De 53-jarige Türeci studeerde geneeskunde en promoveerde aan de Universiteit van Saarland. Daar ontmoette ze Uğur Şahin, haar latere man, die grootaandeelhouder is van Biontech. Türeci is chief medical officer.

Het vooruitzicht van een doorbraak met een vaccin heeft Şahin op papier tot een van de rijkste Duitsers gemaakt. Zijn vrouw heeft geen groot belang maar ze leverde volgens de internationale media wel een belangrijke bijdrage aan het succesverhaal.

Belangrijke afnemers

Pfizer en Biontech hopen voor het einde van het jaar honderd miljoen doses van het vaccin te kunnen leveren en op termijn 750 miljoen per jaar. Belangrijke afnemers, de Verenigde Staten, de EU en Duitsland, hebben hun megabestellingen allang uitstaan.

Als de bedrijven hun belofte waarmaken kan het echtpaar de geschiedenis in gaan als de belangrijkste medische wetenschappers van deze tijd.

Zowel Duitsland als Turkije zal dit echtpaar wellicht eren.

Bron: TT