Een vooraanstaande Turkse historicus en academicus luidt de noodklok over de Hagia Sophia en benadrukt dat het monument zal instorten als het niet wordt gesloten. Bekijk hier de beelden. 

Professor İlber Ortaylı waarschuwde in een televisieprogramma, naar aanleiding van een artikel dat hij had geschreven, voor de schade aan Hagia Sophia.

“Kunnen er zoveel mensen worden toegelaten in een 1.500 jaar oud gebouw? Wat als het niet sluit?” werd de professor gevraagd.

Hij antwoordde botweg: “Natuurlijk kan er geen toegang worden verleend. Daarom moet het worden gesloten en gerestaureerd. Voortdurende restauratie. Als ze slim zijn, sluiten ze het. Als het niet wordt gesloten, zal het instorten,” benadrukte İlber Ortaylı.

De historicus uitte in zijn artikel in de krant Hürriyet, op 17 september, zijn bezorgdheid over de schade die is toegebracht aan het monument, sinds het is omgebouwd tot een moskee.

Hij benadrukte dat Hagia Sophia voor een bepaalde periode gesloten zou moeten worden om restauratiewerkzaamheden uit te voeren.

İlber Ortaylı benadrukte dat hij de jaarlijkse binnenkomst van drie miljoen bezoekers, naast het aantal toeristen, als rampzalig beschouwt.

Sprekend over dringende interventie in het aantal bezoekers, stelt hij: “De Hagia Sophia is niet bestand tegen de aanwezigheid van zoveel bezoekers en moeten dringend gerepareerd, schoongemaakt en gerestaureerd worden.

21 miljoen bezoekers

Volgens de Turkse minister van Toerisme en Cultuur Mehmet Nuri Ersoy heeft Hagia Sophia 21 miljoen bezoekers ontvangen sinds het drie jaar geleden werd omgebouwd tot een moskee.

Twee maanden geleden kondigde de Turkse minister projecten aan om de stabiliteit van de Hagia Sophia te versterken in het kader van de restauratie van belangrijke historische monumenten van Istanbul.

Volgens het restauratieplan dat is goedgekeurd door de betreffende commissie, zal eerst de cementmortel worden gereinigd, zullen de verouderde loden oppervlakken op de koepels worden verwijderd en zullen werkzaamheden worden uitgevoerd om de scheuren en barsten onder de koepel te repareren.

Bron: Turkse media