Foto: Ankara Kizilay

De regering van president Recep Tayyip Erdogan heeft de verkoop van alcohol verboden tijdens een lockdown die donderdag begint.

Dit wekt de woede op van tegenstanders die zeggen dat de Turkse leider probeert zijn islamitische waarden op te dringen aan het land van 83 miljoen mensen.

Sommige Twitter-gebruikers reageerden woedend en vol ongeloof. De tag #alkolümedokunma (blijf van mijn alcohol af) was niet veel later na de beslissing trending in Turkije.

Alle bedrijven, behalve fabrikanten en levensmiddelenbedrijven, zullen gesloten zijn van 29 april tot 17 mei, wanneer de islamitische heilige maand Ramadan eindigt, zei Erdoğan.

Reizen tussen steden zal worden verboden, tenzij mensen een speciale vergunning hebben. Buitenlandse toeristen zullen van de maatregelen worden vrijgesteld, aldus de regering.

Alle scholen zullen ook sluiten en de examens zijn geannuleerd, zei Erdoğan. Supermarktketens zullen op zondag gesloten blijven en op andere dagen op beperkte tijden werken.

Verkoop van alcohol verboden

De verkoop van alcohol in kruidenierswinkels en winkelketens zal van 29 april tot 17 mei verboden zijn, aldus ambtenaren die rechtstreeks op de hoogte zijn van de voorschriften van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een Turkse ambtenaar zei dat alleen essentiële winkels die voedsel en andere basisbehoeften kunnen leveren, open mogen tijdens de lockdown.

De beperkingen zijn in overeenstemming met de bestaande weekendbeperkingen en voorkomen oneerlijke concurrentie ten opzichte van kleine slijterijen, die als detailhandelaars in niet-essentiële goederen in dezelfde periode geen alcohol mogen verkopen, aldus de ambtenaren, die verzochten niet te worden geïdentificeerd.

Religieuze manier

Leden van de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de CHP, beweren dat de verordening de wensen van Erdogan en zijn islamistisch georiënteerde AK-partij voor een meer religieuze manier van leven in Turkije weerspiegelt, en weinig praktische gevolgen zal hebben voor het indammen van de verspreiding van het Covid-19-virus.

“Deze beperking heeft niets te maken met de pandemie. Het is volledig ideologisch,” zei Veli Agbaba, een CHP wetgever.

“En het is het nieuwste voorbeeld van een poging om in te grijpen in de levensstijl van mensen” door de regerende AK Partij.

Het verbod was dinsdag het belangrijkste trending item op Twitter in Turkije, met duizenden seculiere Turken die de hashtag #alkolumedokunma, of “blijf van mijn alcohol af” gebruikten.

Andere landen, waaronder India en Zuid-Afrika, hebben de verkoop van alcohol tijdens de wereldwijde gezondheidscrisis soms beperkt of stopgezet, waarbij zij verklaarden dat de beperkingen nodig waren om de druk op de overbelaste gezondheidszorgsystemen te verlichten of voor sociale distantie te zorgen.

Erdogan kondigde maandag een nieuwe reeks coronamaatregelen aan en zei dat het dagelijkse aantal nieuwe gevallen onmiddellijk tot onder de 5.000 moet worden verlaagd, zodat Turkije weer samen met de rest van Europa kan opengaan en toeristen kan aantrekken.

De Turkse autoriteiten meldden na de aankondiging 37.312 nieuwe gevallen van het coronavirus en 353 sterfgevallen, waarmee de teller van het aantal doden op 38.711 staat.

De Turkse president werd bekritiseerd voor het houden van tientallen partijbijeenkomsten in gesloten sporthallen die werden bijgewoond door tienduizenden mensen uit het hele land, wat volgens gezondheidsdeskundigen heeft bijgedragen tot de ergste piek in de uitbraak.

Bron: Turkse media