Ebubekir Sifil

Islamistisch schrijver en docent aan de Yalova Universiteit Ebubekir Sifil heeft betoogd dat in een “ideale” onderwijsomgeving, studenten hun hoofd bedekt zouden moeten hebben omdat “de menselijke hersenen het beste werken bij een bepaalde temperatuur”.

Sifil heeft gezegd dat dit een argument was dat hij had gehoord van een gewaardeerde Britse professor, wiens naam hij niet bekend heeft gemaakt.

Ebubekir Sifil, professor aan de Faculteit Islamitische Studies van de Yalova Universiteit en Koran-deskundige, heeft betoogd dat studenten “het beste” leren wanneer hun hoofd “bedekt” is.

Sifil heeft gezegd dat dit een argument was dat hij had gehoord van een gewaardeerde Britse professor, wiens naam hij niet bekend heeft gemaakt.

De islamitische geleerde maakte de opmerkingen op 24 april tijdens een YouTube-programma met tv-presentator Bekir Develi.

Ideale onderwijsomgeving

Sifil zei dat de Britse professor hem had verteld over hoe een “ideale” onderwijsomgeving zou moeten zijn.

“In het college zullen zowel de leraar als de studenten op de grond zitten. Vrouwelijke en mannelijke studenten zitten gescheiden van elkaar. Zowel mannen als vrouwen hebben hun hoofd bedekt. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk brein het best werkt bij een bepaalde temperatuur. Dit is hoe een lezing moet worden gehouden,” zei Sifil, waarmee hij aangaf dat hij de opmerkingen van de Britse professor overnam.

Sifil had het in december gemunt op de oppositiejournalisten Yılmaz Özdil en Cüneyt Akman en het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) en zijn ambtenaren opgeroepen hen het islamitische begrafenisritueel te ontzeggen als zij zouden overlijden.

Yılmaz Özdil

Özdil is columnist bij het dagblad Sözcü, terwijl Akman een wekelijks programma op Tele1 TV presenteert.

Sifil had eerder ook verklaard dat mannen het recht hebben om meerdere vrouwen te hebben in verschillende provincies.

“Er is een man, en vanwege zijn werk reist hij veel. Hij reist tussen Istanbul, Ankara, Adana en Bursa, dat is zijn werk. Deze man heeft een huis in Istanbul, en een huis in Ankara. In de plaatsen waar hij gaat zijn er vrouwen die hij getrouwd heeft. Als hij vertrekt, blijven zij. Elk van hen is zijn wettige echtgenote,” had Sifil in januari 2020 gezegd.

Bron: Hürriyet