Toeristen lopen bij de Galatabrug tijdens een tweedaagse avondklok om de verspreiding van COVID-19 te beperken in Istanbul, Turkije, 31 jan. 2021.

Turkije bereidt zich voor op de strengste lockdown sinds het begin van de coronavirus pandemie.

Minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy verzekerde buitenlandse bezoekers dat ze zijn vrijgesteld van de avondklok en merkte op dat het land van plan is om alle werknemers in de industrie voor eind mei te hebben gevaccineerd.

President Recep Tayyip Erdoğan kondigde maandag aan dat een “volledige lockdown” donderdag zou beginnen en tot 17 mei zou duren om een toename van het aantal besmettingen met en sterfgevallen door het coronavirus tegen te gaan.

Eerdere volledige of gedeeltelijke lockdowns van het land waren nooit van toepassing op toeristen, zei Ersoy op een evenement in de mediterrane badplaats Antalya dat ook werd bijgewoond door de Oekraïense minister van Cultuur en Informatiebeleid, Oleksandr Tkachenko.

“Onze meest bezochte en belangrijkste musea en archeologische vindplaatsen zullen open blijven. Zij (toeristen) kunnen vrij rondreizen met hun paspoort, musea en archeologische vindplaatsen bezoeken,” benadrukte Ersoy.

Inwoners zullen thuis moeten blijven en mogen het huis alleen verlaten voor boodschappen en andere eerste levensbehoeften. Reizen tussen steden zal alleen met toestemming worden toegestaan, terwijl cafés en restaurants alleen voedsel mogen leveren.

Vrij rondlopen

Buitenlandse toeristen kunnen echter vrij rondlopen. Turkije’s belangrijke toeristische bestemmingen “zijn zowel open als veel aangenamer,” zei Ersoy. “In sommige opzichten is toerist zijn in Turkije gunstig.

De cruciale toerisme-industrie werd ernstig beschadigd door de uitbraak en de daarmee samenhangende beperkingen met meer dan 70% minder buitenlandse bezoekers vorig jaar dan in 2019. In heel 2020 kwamen er zo’n 12,7 miljoen aan.

Het cijfer in de periode januari-februari was ook 70,24% lager op jaarbasis.

Ambtenaren hebben onlangs gezegd dat dit jaar ongeveer 34 miljoen buitenlandse bezoekers worden verwacht, waarvan de inkomsten op ongeveer 23 miljard dollar worden geraamd.

Inenting toerisme

Ersoy, die het certificeringsprogramma voor veilig toerisme van het land aanprijst, zei dat dit jaar de criteria voor het verkrijgen van het certificaat zijn uitgebreid.

Het programma werd vorig jaar gelanceerd om te zorgen voor strikte veiligheids- en hygiënemaatregelen in accommodatievoorzieningen en luchthavens.

Vaccinatie

Ersoy benadrukte dat professionals die in de toeristische sector werken, zoals hotels, restaurants, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen, al worden gevaccineerd.

Eerder deze maand is begonnen met het vaccineren van mensen die in de sector werken. Dit betekende een belangrijke oppepper voor de sector, die te kampen heeft gehad met de gevolgen van de maatregelen ter bestrijding van de pandemie.

Ook werknemers in de luchtvaartsector, waaronder piloten en cabinepersoneel, hebben hun vaccinaties gekregen.

De campagne zal naar verluidt betrekking hebben op meer dan 1 miljoen werknemers van faciliteiten en toeristenbureaus, alsook op reisleiders en chauffeurs.

Tegen eind mei zal hun vaccinatie voltooid zijn, voegde Ersoy eraan toe.

“De toeristische diensten van Turkije zullen in vergelijking met vorig jaar op een meer gecontroleerde en gezondere manier worden aangeboden,” zei Ersoy.

Onder verwijzing naar gegevens van de ambassades in Turkije, zei Ersoy dat het besmettingspercentage onder toeristen die Turkije bezochten en naar hun land terugkeerden, zeer laag is.

Rusland

Rusland zei dat het de meeste charter- en lijnvluchten van en naar Turkije zou beperken van 15 april tot 1 juni, te midden van groeiende politieke spanningen over de steun van Ankara aan Oekraïne.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei vorige week dat het transportnetwerk tussen Turkije en Oekraïne verder moet worden uitgebreid om de toeristische samenwerking te stimuleren.

Oekraïne was een van de belangrijkste markten, aangezien in 2020 ongeveer 998.000 Oekraïners in Turkije aankwamen.

De Turkse budgetmaatschappij AnadoluJet heeft maandag aangekondigd rechtstreekse vluchten te starten tussen Oekraïne en de zuidelijke badplaats Dalaman in Turkije.

Twee vluchten per week tussen Odessa en Dalaman zullen starten op 2 mei en vanaf 29 april zullen er vier dagen per week vluchten naar Kyiv zijn.

Bron: Sabah