Dilek Dündar Erbahar

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de “verdachte” dood van een onderzoekster van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK), die dood werd aangetroffen in haar huis in de wijk Tuzla in Istanbul.

De 37-jarige Dilek Dündar Erbahar zou zelfmoord hebben gepleegd door insecticide te drinken, maar de echte oorzaak van haar dood zal pas na een autopsie worden bekendgemaakt.

Erbahar, die onderzoek heeft gedaan naar sensoren voor giftige gassen, werd onlangs genomineerd voor een UNESCO-prijs voor vrouwelijke wetenschappers onder de 40 jaar.

Volgens berichten in de media hebben haar familieleden haar lichaam gevonden en op 30 oktober de politie gebeld.

Naar verluidt liet ze voor haar dood een briefje achter met de tekst “Ik hou zo veel van je” aan haar echtgenoot, Doğan Erbahar, van wie ze op het punt stond te scheiden.

Doğan Erbahar, een onderzoeker aan de Technische Universiteit van Gebze, vertelde dagblad Hürriyet op 2 november dat hij een geheimhoudingsbevel op de zaak wil laten leggen om hun dochter gedurende de hele zaak te beschermen.

Haar familie verwierp beschuldigingen dat ze zelfmoord heeft gepleegd, zeggende dat ze wachten op het resultaat van de autopsie.

Erbahar, die in 2012 promoveerde aan de Technische Universiteit van Gebze, werkte bijna 15 jaar voor het onderzoekscentrum van TÜBİTAK.

Ze was werkzaam als hoofddeskundige op de afdeling sensortechnologieën van het centrum.

TÜBİTAK, dat als doel heeft een “wetenschap, technologie en innovatie”-beleid te ontwikkelen, werd in 1963 opgericht als een autonome openbare instelling.

Meer dan 2.500 onderzoekers werken in 15 verschillende instellingen die bij TÜBİTAK zijn aangesloten.

Bron: Hürriyet