De Turkse economie is erin geslaagd weerstand te bieden aan verschillende schokken om te blijven groeien, zei Erich Arispe Morales, senior directeur en analist voor primaire ratings van Fitch Ratings, op 5 november.

De financiële sector van Turkije fungeert als een “anker” voor de economie, zei hij.

Het internationale ratingbureau verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) van Turkije dit jaar met 9,2 procent zal stijgen, gesteund door de “sterke binnenlandse vraag, het sterke herstel van de productie en de netto buitenlandse vraag”, zei hij tegen Anadolu Agency.

Fitch Ratings schat dat de Turkse economie volgend jaar met 3,5 procent zal blijven groeien en in 2023 met 4,5 procent, aldus Morales’ opmerkingen.

Door de stijgende energieprijzen en de depreciatie van de Turkse lira zal de inflatie dit jaar naar verwachting uitkomen op 17 procent, om in 2022 te dalen tot 13 procent, voegde hij eraan toe.

Sterke toeristische cijfers zullen Turkije helpen om het tekort op de lopende rekening ten opzichte van het bbp terug te brengen tot 3 procent in 2021 en 2,3 procent volgend jaar, zei Morales.

Het ratingbureau zal ook nagaan of er een buitengewoon stimuleringsbeleid zal worden ingevoerd in de aanloop naar de verkiezingen in 2023, zei hij ook.

Naar boven bijgesteld

Concurrent ratingbureau Moody’s heeft op 4 november ook de bbp-groeiprognose voor Turkije naar boven bijgesteld.

Moody’s verwacht nu dat de Turkse economie in 2021 en 2022 met respectievelijk 9,2 procent en 4,8 procent zal groeien.

“De monetaire en kredietexpansie en de ruime liquiditeitssteun blijven het kredietgedreven herstel van Turkije stimuleren. Wij verwachten nu een reële bbp-groei van ongeveer 9 procent in 2021, tegen een eerdere raming van 6 procent”, aldus het rapport “Glob-al Macro Outlook 2022-23”.

“Het beleid dat de economische groei aanwakkert, gaat echter ten koste van de kwetsbaarheden van vóór de pandemie: grotere externe onevenwichtigheden, een stijgende schuldenlast van bedrijven, hoge inflatie en een verdere depreciatie van de lira”, voegde het eraan toe.

Moody’s voorspelt een inflatie van 19 procent voor eind 2021 in Turkije, en van meer dan 16 procent eind 2022.

Bron: Hürriyet