Ahmet Muhsin Tüzer, een voormalige imam die in 2018 door Diyanet werd ontslagen omdat hij in een rockband zong, diende een aanvraag in bij het EHRM (Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) in een poging om terug te keren naar zijn vorige beroep.

Ahmet Muhsin Tüzer, een voormalige imam die in 2018 werd ontslagen omdat hij in zijn vrije tijd in een rockband zong, heeft vorige week zijn zaak aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Tüzer haalde in 2015 de Turkse media vanwege zijn andere leven als rockmuzikant. Daarna startte het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) een onderzoek naar hem, dat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag uit het beroep.

Hoewel Tüzer zijn zaak aanhangig maakte bij de plaatselijke rechtbanken, kwam daar geen resultaat uit. Uiteindelijk wendde hij zich tot het Turkse Constitutionele Hof, maar zijn verzoek werd afgewezen door het hoogste gerechtshof, dat oordeelde dat er meer dan 30 dagen waren verstreken na de uitputting van de gewone rechtsmiddelen. En nu hoopt Tüzer dat hij zijn recht kan halen bij het EHRM.

Tüzer werkt sinds zijn ontslag bij Diyanet als ambtenaar bij een andere overheidsinstelling in de westelijke provincie Eskişehir. “Ze hebben me ontslagen bij Diyanet, maar mijn recht als ambtenaar staat nog steeds,” vertelde Tüzer aan Gazete Duvar in een interview.

Hij zei dat verschillende imams uit Diyanet zijn ontslagen vanwege willekeurige beslissingen. “Bijvoorbeeld, een van onze collega’s is uit zijn functie ontheven voor het deelnemen aan de openingsceremonie van een evenement georganiseerd door de [oppositie] İYİ Partij,” zei hij.

Hij zei dat hij informatie had dat een paar hoge Diyanet ambtenaren eerder hadden gezworen om hem uit het beroep te laten ontslaan.

Tüzer zei dat Diyanet ambtenaren verschillende keren over hem hebben geklaagd bij de toenmalige Eerste Minister Recep Tayyip Erdoğan. Hij zei dat hij Erdoğan eerder had ontmoet tijdens een concert in de Verenigde Staten en Erdoğan “geen negatieve houding had getoond” ten opzichte van hem.

“Er zijn religieuze sekten die hun weg hebben gevonden naar verschillende instellingen van de staat; ze bestaan ook in Diyanet en ik weet dat ze zich ongemakkelijk voelen bij mijn bestaan,” zei hij.

Leven als rockmuzikant

Tüzer zei dat hij weer imam wil worden, maar dat hij het leven als rockmuzikant niet zal opgeven.

“Mijn doel is om weer imam te worden omdat ik graag mijn religie wil dienen. Voorheen was ik zoveel in de media als de ‘rocker imam’. Dat was in feite een dienstbaarheid. Ik wil de jeugd bereiken, hun harten raken en met hen communiceren”, zei hij.

Hij zei dat als hij concerten in het buitenland had gegeven, dit de perceptie van Turkije en de islam “op een positieve manier” zou hebben veranderd. “Ze zouden dan gezegd hebben: ‘Het blijkt dat muziek niet haram [zondig] is in de islam,” zei hij.

Tüzer zei dat hij binnenkort een nieuw nummer zal uitbrengen in de stijl van “hard rock.” “Ik zal met zo’n lied komen dat ze zullen zeggen: ‘Nu is hij veranderd in een full rocker imam,'” zei hij.

Bron: Turkse media