In Kayaşehir, een uit rotsen gehouwen nederzetting in de heuvels in het centraal-Turkse Nevşehir, zal een 186-meter tunnel die sinds 2015 is schoongemaakt, vanaf de eerste week van mei toeristen verwelkomen.

De ontdekking van nieuwe gebieden gaat door in Kayaşehir, waarvan sommige delen in juli 2020 werden opengesteld voor toerisme na jaren van schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden.

De nederzetting werd bij toeval ontdekt tijdens het stedelijke transformatieproject dat in 2014 werd uitgevoerd.

Wie een bezoek brengt aan het gebied, dat door het ministerie van Cultuur en Toerisme is uitgeroepen tot archeologische vindplaats van de derde graad, zal genieten van een unieke ervaring wanneer hij door de lange tunnel gaat die uit de rotsen is gehouwen. Er zijn ook kerken, vele kamers en dierenverblijven in het gebied.

Burgemeester Mehmet Savran van Nevşehir zei tegen Anadolu Agency (AA) dat Kayaşehir een gebied is met de sporen van het leven vanaf de zesde eeuw tot vandaag. Het kan binnenkort een belangrijke toeristische bestemming worden.

Opgravingen

Archeoloog Semih Istanbulluoğlu, die verantwoordelijk is voor de opgravingen in het gebied, verklaarde dat Kayaşehir andere kenmerken heeft dan de ondergrondse steden in de regio.

Istanbulluoğlu merkte op dat hij gelooft dat het voor het publiek opengestelde deel de aandacht van toeristen zal trekken, en verklaarde dat het breed genoeg is om er gemakkelijk in te kunnen lopen.

“Naast de gedeelten waar mensen hun dagelijkse leven in deze ondergrondse stad kunnen voortzetten, is er een watertunnel van 186 meter lang. Dit is een gebied waar we sinds 2015 aan zijn begonnen te werken. De tunnel wordt klaargemaakt met structurele werken. Aangezien het ook in het toeristenseizoen is, zal het open gaan voor mensen om te bezoeken,” voegde hij eraan toe.

“We hebben de tunnel klaargemaakt voor een spannende rondleiding. Ik wil iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen. Het is een werk van grote inspanning. Dit zijn plaatsen die al eeuwenlang worden gebruikt, maar toch is er geen vervorming. Gedurende een lange periode hebben 25-30 arbeiders de grond binnenin leeggehaald en we hebben lampekappen opgegraven zonder de vloer te beschadigen,” zei hij.

“We noemen het de ‘stad van de feeënschoorstenen’. Er zijn plaatsen met bijna duizend kamers binnenin, die zich horizontaal openen in de vorm van een nederzetting op een heuvel als je binnenkomt. De andere ondergrondse steden gaan naar beneden, maar deze plaats heeft een ander concept,” zei hij.

Bron: Sabah