"Maiden's Tower opent als museum in 2023"

Naar verluidt wordt de Meisjestoren (Kız Kulesi), een van de monumenten van Istanbul, gesloopt.

Het Directoraat-generaal voor Cultureel Erfgoed en Musea heeft aangekondigd dat het historische bouwwerk wordt gerenoveerd en volgend jaar als museum zal dienen, waarmee het alle geruchten ontkent.

“De Meisjestoren zal dienen als een museum en een monument met zijn historische en monumentale waarden intact in 2023, de 100ste verjaardag van de Turkse Republiek,” zei het directoraat op 3 september.

De Meisjestoren, ook bekend als de Toren van Leander, staat op een klein eilandje aan de zuidelijke ingang van de Bosporus, zo’n 200 meter van het stadsdeel Üsküdar in Istanbul.

De toren werd gebouwd in 1725 en deed in de afgelopen jaren dienst als toeristische trekpleister met een restaurant erin.

“Deskundigen van twee universiteiten meldden dat het ferrocement dat na de brand in 1940 op de muren van de toren was aangebracht, niet langer bestand was tegen een verwachte aardbeving,” zei het directoraat.

“Er is begonnen met een restauratie van de toren, met name van de koepel van het bouwwerk.”

Het directoraat benadrukte ook dat alle renovatiewerkzaamheden aan de toren zijn gepubliceerd op de officiële site van de toren.

Legende

Achter de naam “Meisjestoren”, in het Turks “Kız Kulesi” genoemd, gaat een legende schuil.

Een orakel vertelt de keizer van die tijd dat zijn dochter op haar 18e verjaardag door een slang zal worden gebeten. De keizer bouwt deze toren in het midden van de zee om zijn dochter tegen alle gevaren te beschermen. Op haar 18e verjaardag brengt de keizer een mand met vruchten als cadeau voor zijn dochter, maar een slang die in de mand verstopt zit, bijt en doodt haar.

Volgens deze legende is de naam afkomstig van die prinses die in de armen van haar vader stierf.

Kız Kulesi, een iconisch bouwwerk voor de kust van de Aziatische kant van Istanbul, is gesloopt, volgens geruchten op de sociale media.

Een video die online circuleerde zou hebben laten zien dat er niets was achter een hoge afdekking die de bezienswaardigheid omringt die sinds vorig jaar wordt gerestaureerd.

De lokale autoriteiten in Istanbul ontkenden de geruchten al snel. Zij zeiden dat slechts een deel van de oude structuur was verwijderd en niet een oorspronkelijk deel van het monument.

“De Meisjestoren zal dienen als monument en museum in het honderdjarig bestaan van de Republiek Turkije,” aldus een verklaring van het Directoraat van Culturele Activa en Musea, dat toezicht houdt op de restauratie.

Professor Zeynep Ahunbay, een academicus van de Faculteit voor Architectuur van de Technische Universiteit van Istanbul (ITU), die zitting heeft in een adviesraad voor de restauratie, vertelde verslaggevers op maandag dat bemanningen een deel hadden verwijderd “dat verwijderd moest worden.”

“Alles is in orde. Het werk is naar behoren uitgevoerd. Het versterken van de structuur is geen snelle klus en vereist meerdere technieken,” vertelde ze verslaggevers.

De Meisjestoren staat op een eilandje 200 meter uit de kust van het stadsdeel Üsküdar in Istanbul. De toren werd voor het eerst gebouwd in 1110 door de Byzantijnse keizer Alexius Comnenus en werd in de late jaren 1720 gerenoveerd tot zijn huidige staat.

Tijdens het Ottomaanse Rijk deed de toren dienst als uitkijktoren. De Meisjestoren is een symbool van Üsküdar, een oude wijk vol Ottomaanse monumenten, en een van de weinige Byzantijnse bouwwerken in de wijk die nog overeind staan.

De toren was een garnizoen van Byzantijnse troepen toen sultan Mehmed II de stad binnenviel, wat hem in 1453 de titel Fatih (veroveraar) opleverde.

In de tijd van de sultan en later werd de toren gebruikt als observatietoren, als plaats om zieken in quarantaine te houden en als eenvoudige vuurtoren.

Hij werd herbouwd na een aardbeving in 1509 en beschadigd bij een brand in 1721. Hij werd gerestaureerd en later herbouwd in de 18e eeuw.

Het werd opnieuw gerestaureerd in de jaren 1990, ongeveer rond de tijd dat het weer bekendheid kreeg nadat het diende als lanceerbasis voor het complot van een schurk in de James Bond-film “The World Is Not Enough”.

Sinds het begin van de jaren 2000 doet het dienst als chique restaurant, dat alleen bereikbaar is per boot vanaf de kust van Üsküdar.

Bron: Hürriyet