De officiële inflatie in Turkije is in augustus voor het eerst sinds 1998 boven de 80% uitgekomen.

Volgens gegevens van het bureau voor overheidsstatistieken steeg de index van de consumptieprijzen vorige maand met 80,2 procent op jaarbasis – het hoogste niveau sinds president Recep Tayyip Erdoğan bijna twee decennia geleden aan de macht kwam. Het cijfer was hoger dan het cijfer van 79,6 procent in juli.

Sommige economen noemen Turkije een gigantisch economisch experiment omdat de Turkse president, een notoir tegenstander van hoge rentetarieven, erop heeft aangedrongen een van de laagste rentetarieven in reële termen ter wereld te handhaven en de inflatie als gevolg daarvan sterk is gestegen.

Regeringsfunctionarissen, die beweren dat ze een nieuw economisch model nastreven, hebben volgehouden dat de inflatie in de laatste maanden van 2022 zal beginnen te dalen, ook al hebben ze hun prognose voor het einde van het jaar in het weekend verhoogd tot 65 procent.

“In de komende maanden zullen we zien dat de inflatie nog meer aan snelheid verliest”, schreef Nureddin Nebati, de minister van Financiën van het land, op Twitter in reactie op de gegevens van maandag.

Hij zei dat de laatste cijfers zijn mening ondersteunden en voegde eraan toe: “We zullen de hoge inflatie uit dit land verdrijven en nooit meer terug laten keren.

Turkse ambtenaren hopen dat een afkoeling van de inflatie Erdoğans campagne voor herverkiezing zal helpen in de peilingen die gepland zijn voor juni volgend jaar.

De snel stijgende inflatie en de ineenstorting van de waarde van de lira hebben de levensstandaard aangetast en de ontevredenheid over het leiderschap van de president aangewakkerd.

De meeste analisten zijn het erover eens dat de inflatie volgend jaar zal beginnen te dalen naarmate het effect van de sterke stijging begin 2022 uit de index verdwijnt.

Maar velen hebben gewaarschuwd dat de inflatie nog verder moet stijgen voordat zij begint te dalen – en uiteindelijk op een veel hoger niveau zou kunnen blijven steken dan het eencijferige percentage van 9,9 procent waar de ambtenaren naar eigen zeggen uiteindelijk in 2025 naar streven.

Inflatie

Liam Peach, senior econoom opkomende markten bij het Londense adviesbureau Capital Economics, zei dat hij verwachtte dat de inflatie zou pieken op 85 procent, alvorens begin 2023 scherp te dalen.

Peach waarschuwde dat de prijsstijgingen nog enige tijd “op een hoog niveau verankerd” zouden blijven vanwege het zeer onorthodoxe economische beleid van Erdoğan.

“De centrale bank zal waarschijnlijk gehoorzaam blijven aan de wensen van president Erdoğan voor een losser beleid, en het lijkt erop dat verdere renteverlagingen later dit jaar waarschijnlijker zijn dan niet,” zei hij.

De inflatiegegevens van maandag lagen iets onder de consensusverwachting onder analisten van 81 procent. Oppositiepartijen en sommige analisten hebben de officiële cijfers echter in twijfel getrokken en de regering ervan beschuldigd kunstmatig lage cijfers te publiceren.

Bron: Turkse media