De Netflix-serie Atiye

De bekende Turkse auteur Buket Uzuner heeft de producent van een tv-serie op Netflix voor de rechter gedaagd. Ze beschuldigt hen ervan dat de personages zonder haar toestemming overgenomen werden uit haar boeken.

Uzuner diende klacht in bij een rechtbank in Istanbul. Ze beweert dat de personages in de tv-serie ‘Atiye’ (Het geschenk) zonder haar toestemming gekopieerd werden uit haar roman ‘Toprak’, in de reeks ‘De avonturen van Defne Kaman’. Ze beschuldigt de makers van de serie dus van plagiaat.

Uzuner eist dat de uitzendingen worden stopgezet en vraagt verder 51.000 Turkse lira ($6600) schadevergoeding, deels te betalen door het productiehuis van de serie en deels door Netflix.

Buket Uzuner

In een interview met de krant Hürriyet vertelde Uzuner dat de regisseur haar gebeld had om te zeggen dat hij een serie wilde draaien met een vrouwelijk personage zoals Defne Kaman. Naar eigen zeggen hebben ze acht maanden onderhandeld.

“Toen ik naar de serie keek, zag ik dat de personages uit mijn boek exact gekopieerd waren,” zegt ze.

“We moeten strijden tegen diefstal van ideeën, net als we strijden voor de vrijheid van denken.”

De hoofdrol wordt gespeeld door Beren Saat, één van de best betaalde sterren van Turkije. Ze speelt de rol van Atiye, een jonge kunstenares uit Istanbul wiens leven verandert wanneer ze een archeoloog ontmoet.

Het verhaal draait rond de ontdekking die Atiye doet op de site van Göbeklitepe, de oudst bekende tempel ter wereld, die dateert uit 10.000 v.C. Daar liggen geheimen uit haar verleden verborgen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.