Bodrum, Turkije

Ongerepte stranden, zonnig weer, een bruisend nachtleven en rustige villa’s, ver van het stadsgewoel. Daarvoor komen elk jaar duizenden toeristen naar Bodrum. Dit jaar zullen ze waarschijnlijk langer blijven door de coronapandemie.

De burgemeester van de badstad is euforisch over het enorme aantal toeristen, maar maakt zich zorgen over de dienstverlening die hij hen kan aanbieden.

Volgens Ahmet Aras is het budget dat ze momenteel van de regering krijgen slechts toereikend voor de 170.000 mensen die permanent in de stad wonen. Als de toeristen langer blijven, komt dat neer op een totale bevolking van 400.000 mensen en is er dus meer geld nodig.

De toeristen die deze zomer in de hotels verbleven, zijn ondertussen, na een lange vakantie, terug vertrokken. Diegenen die een buitenverblijf hebben, zijn daar echter nog steeds. Het gaat om mensen die ofwel op pensioen zijn, ofwel werken ze in grote steden en werken ze nu van thuis uit, wat steeds gebruikelijker wordt door de pandemie.

De bevolking van Bodrum was het voorbije jaar al gegroeid, wat leidt tot meer verkeers- en infrastructuurproblemen. Maar door de pandemie zal de situatie waarschijnlijk nog erger worden als het stadsbestuur niet met een oplossing komt.

Volgens Aras heeft Bodrum minder geleden onder de pandemie dan andere steden. “We hadden hier niet veel besmettingen. Bodrum blijft veilig dankzij de vele controles.”

Stijgende bevolking

Maar hij maakt zich meer zorgen om de stijgende bevolking. Die zou de komende maanden zelfs kunnen verdubbelen. Het zou namelijk kunnen dat de regering niet overgaat tot de volledige heropening van de scholen en gedeeltelijk doorgaat met afstandsonderwijs.

Maar volgens de burgemeester is het een oplossing dat de toeristen hun domicilie naar Bodrum overbrengen.

“Als je van Bodrum houdt, moet je een echte inwoner van Bodrum worden.”

Op die manier komt het eigenlijke bevolkingsaantal van de stad overeen met de officiële cijfers en komt Bodrum in aanmerking voor meer budget van de regering. Die kent de gemeentes immers een budget toe op basis van het aantal inwoners.

Bron: Sabah

S.V.R.