Beren Saat

Nieuwe Turkse serie op Netflix rond mystieke Göbeklitepe

Göbeklitepe is ’s werelds oudste tempel en ligt in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa. Het wordt het decor van de nieuwe Netflix-serie Het geschenk (Atiye). Dat zei Beren Saat, de steractrice van het mysterieuze drama, op 17 december in een interview.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BErEn Saat (@berenn_saat) on

“Het verhaal is ontstaan in dit deel van de wereld, en Göbeklitepe speelt een sleutelrol,” zegt Saat, die bekend is van haar rollen in series als “Aşk-ı Memnu” en “Fatmagül’ün Suçu Ne?”

Ze vertelde dit op een persconferentie over ‘Het geschenk’ in Istanbul.

De 35-jarige actrice noemde Göbeklitepe “een heel belangrijke ontdekking voor de mensheid”. “We willen dit verhaal terug onder de aandacht brengen. De sleutelpositie in dit verhaal is weggelegd voor Anatolië,” zegt ze. Anatolië is het centrale gebied van Turkije.

Göbeklitepe werd vorig jaar opgenomen op de officiële werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het werd in 1963 opgegraven door onderzoekers van de universiteiten van Istanbul en Chicago.

Het Duits Archeologisch Instituut en het museum van Şanlıurfa doen al sinds 1995 samen opgravingen op de site. Ze vonden een T-vormige obelisk uit het Neolithicum, die drie tot zes meter hoog moet geweest zijn en 40 tot 60 ton gewogen moet hebben.

De tweede Turkse serie van het videostreamingbedrijf Netflix is vanaf 27 december wereldwijd te zien.

De serie brengt het verhaal van Atiye, een artieste (wiens rol vertolkt wordt door Saat) die in Istanbul woont. Haar leven wordt overhoop gegooid als er iets ontdekt wordt op de prehistorische site Göbeklitepe.

Het achtdelige drama is gebaseerd op een boek. Andere hoofdrolspelers zijn Mehmet Gunsur, Başak Köklükaya en Civan Canova.

Gönenc Uyanök, één van de regisseurs, is naar eigen zeggen trots, omdat de serie “het verhaal brengt van een sterke vrouw”.

De eerste van oorsprong Turkse serie, ‘De beschermer’, van Netflix ging in december vorig jaar in première. Hoofdrolspeler daar is Çagatay Ulusoy. Hij speelt een jonge winkelier, die erachter komt dat hij verbonden is met een oud, geheim genootschap met als missie de bescherming van Istanbul.

“De beschermer”

In november kondigde Netflix aan dat het een derde Turkse serie voorbereidt, van de Turkse dramaturg en acteur Berkun Oya. Het verhaal, dat nog geen titel heeft, zal zich afspelen in Istanbul.

 

View this post on Instagram

 

#atiye #thegift #netflixturkiye #netflix

A post shared by BErEn Saat (@berenn_saat) on

Bron: Hürriyet

S.V.R.