(links) - Mesut Özil (rechts) - De Chinese president Xi Jinping

China gooit Özil uit Pro Evolution Soccer omdat hij Oeigoeren steunt

China heeft Mesut Özil uit ’s lands versie van het computerspel Pro Evolution Soccer 2020 gegooid. De middenvelder van Arsenal had namelijk kritiek op de manier waarop Beijing de Oeigoerse (Turkse) moslims in Xinjiang behandelt.

Özil, een Turks-Duitse moslim, noemde de Oeigoeren “krijgers die strijden tegen vervolging”. Dat schreef hij vrijdag in een post op Twittter. Hij had ook kritiek op de moslims die hun ogen sluiten voor de zaak.

Pro Evolution Soccer 2020

In eerste instantie reageerde China door een geplande uitzending van de wedstrijd Arsenal-Manchester City te schrappen. Maar nu gaat het land dus een stap verder.

NetEase, dat PES in China verdeelt, laat weten dat Özil verwijderd werd uit drie bestaande Chinese spellen. De ex-speler van de Duitse nationale ploeg zou een “extreme uitspraak gedaan hebben over China”.

Özil heeft “de Chinese fans gekwetst,” klinkt het in een mededeling. “We kunnen dit niet begrijpen, aanvaarden of vergeven.”

Ook de Chinese voetbalbond liet weten dat Özil “het Chinese volk had gekwetst,” maar ze censureerden de post op Twitter, zodat de Chinezen niet kunnen achterhalen waarom ze precies gekwetst zijn. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Özil “misleid werd door vals nieuws”.

Maar internationale mensenrechtenorganisaties bevestigen de manier waarop Özil de situatie in Xinjiang beschrijft. In september nog beschuldigde Human Rights Watch de Chinese regering ervan dat die “een systematisch beleid van mensenrechtenschendingen” voert in Xinjiang.

Volgens waarnemers van de VS en VN werden zo’n 1 miljoen mensen (of 7% van de moslimbevolking van Xinjiang) opgesloten in een steeds groeiend netwerk van “politieke heropvoedingskampen”.

Zo’n 45% van de bevolking van Xinjiang zijn Turkstalige moslims. Zij beschuldigen China al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.

Bron: Sabah

S.V.R.