Deze begraafplaats werd tussen de 11e en de 16e eeuw gebruikt door zowel de Seltsjoeken als de Ottomanen.

De plaatselijke gemeente in het district Ahlat, in de oostelijke provincie Bitlis, looft een prijs uit van 60.000 Turkse lira (ongeveer 3300 euro) voor een verloren gegaan boek, dat licht werpt op de geschiedenis van de stad.

Ahlat staat bekend als de plaats van waaruit de verovering van Anatolië begon en is de thuisbasis van zeer karakteristieke grafstenen en andere historische structuren.

Toen ambtenaren van de gemeente Ahlat onderzoek deden naar het verleden van Ahlat, werden zij zich bewust van een boek dat de geschiedenis van het district documenteerde, getiteld “De geschiedenis van Ahlat,” geschreven door Şeref bin Ebul Mutahhar el Ensari.

Aangenomen wordt dat het boek in de 12e eeuw is geschreven. In boeken uit de 14e en 15e eeuw werd verwezen naar “De geschiedenis van Ahlat”. Maar het is nu niet bekend waar dit boek zich bevindt.

Prijs aangeboden

Op zoek naar het boek bezochten ambtenaren de staatsbewaarplaatsen en bibliotheken, maar hun pogingen leverden niets op. Ook rekenden de ambtenaren erop dat het boek zich nu wel eens in een particuliere verzameling zou kunnen bevinden.

De gemeente Ahlat wil het boek graag terugvinden om licht te werpen op de geschiedenis van de stad en heeft daarom een prijs van 60.000 lire uitgeloofd voor degene die een exemplaar van het boek terugbrengt.

De gemeente zal deze persoon ook gedurende drie dagen in Ahlat ontvangen.

Ahlat wordt beschouwd als een openluchtmuseum vanwege zijn overblijfselen uit het Seltsjoek-tijdperk, waaronder grafstenen, grotwoningen, historische bruggen en twee kastelen..

Met zijn geschiedenis en exquise flora is Ahlat opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad werd gesticht tijdens het bewind van kalief Omar (581-644 n.Chr.) en bloeide op onder Seltsjoekse heerschappij.

De stad draagt de sporen van haar 4.000 jaar als politiek bolwerk en herbergt meer dan 8.000 grafstenen met gravures die dateren uit de Seldjoekse tijd.

Ahlat is gelegen in de provincie Bitlis in de Oost-Anatolische regio. Ahlat, dat in de oudheid en de middeleeuwen bekend stond onder de Armeense naam Khlat, is een belangrijke toeristische bestemming in de regio met zijn rijke geschiedenis met de berg Nemrut op de achtergrond.

Bron: Hürriyet