Zicht op een café en bougainvillea-bloemen op een strand in Bodrum, Turkije

Deskundigen waarschuwen dat de jachthaven van Bodrum dreigt te worden “zoals de Zee van Marmara”.

Volgens hen lozen boten bilgewater in de zee in de buurt van de haven, waardoor vervuiling ontstaat.

De vervuiling van de zeeën neemt met de dag toe door chemisch, industrieel, landbouw- en huishoudelijk afval en Bodrum, één van de belangrijkste vakantiebestemmingen in de westelijke provincie Muğla, heeft ook met hetzelfde probleem te kampen, waardoor deskundigen nu met scherpe waarschuwingen komen.

“Boten, die vlak voor de jachthaven van Bodrum voor anker gaan, lozen bilgewater in zee. Dit is in feite verboden en er staan zware boetes op. Het afval dat de boten lozen, vervuilt de zee in Bodrum,” aldus Arif Yılmaz van de gemeenteraad van Bodrum.

De kustwacht controleert of de boten zich houden aan een speciale verordening, de zogenaamde “blauwe kaart”, op grond waarvan boten hun afval, afhankelijk van de tonnage van de boot en de mensen aan boord, regelmatig op een afvalverzamelingsplaats moeten afgeven, zei Yılmaz.

Schuim

Ayşe Temiz, een archeologe en lid van de Karia Cultural Heritage Group, zei dat ze ook schuim onder het zeeoppervlak had gezien.

“De haven is niet in staat om dit drukke bootverkeer aan te kunnen. We zien boten lange tijd voor de kust wachten. Het afval dat deze boten produceren wordt regelmatig opgehaald en de booteigenaren moeten voor deze dienst betalen. Het is geen geheim dat sommige booteigenaren het bilgewater dumpen om deze dienstkosten te ontlopen,” legde Temiz uit.

“We zijn echt bezorgd dat Bodrum hetzelfde lot beschoren zal zijn als de Zee van Marmara.”

Turkije geteisterd door grootste uitbraak van “zeesnot” ooit: slijm bereikt kustlijn van Zee van Marmara (2021)

Slijm, een dikke en slijmerige substantie die bestaat uit verbindingen die vrijkomen door mariene organismen, dook in mei 2021 op in de Zee van Marmara, en drong in juni daaropvolgend een groot gebied binnen, wat mariene biologen en milieuactivisten verontrustte.

De regering neemt maatregelen om te voorkomen dat de slijmstof opnieuw opduikt en neemt andere maatregelen om de Zee van Marmara schoon te houden.

Dankzij het verzamelsysteem dat in de jachthaven van Bodrum is geïnstalleerd, kunnen 25 boten tegelijk hun afval in het riool lozen, aldus ambtenaren van de gemeente Muğla, die opmerkten dat de jachthaven een capaciteit heeft om tot 200 boten te bedienen.

Zij voegden eraan toe dat particuliere bedrijven het afval ophalen van de boten die voor de kust van Bodrum voor anker gaan.

Bron: Hürriyet