Een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur in Frankrijk die vier dagen lang zonder pauze 4.300 km heeft afgelegd en 420 hulppakketten heeft bezorgd in de door de aardbeving getroffen zuidelijke provincie Kahramanmaraş, is opgenomen in een fotoserie.

De fotoserie heet “Heldhaftige vrouwen” die op Vrouwendag door het ministerie van Cultuur en Toerisme op de Galatatoren werd geprojecteerd.

De vierentwintigjarige Gülfem Zengin, dochter van een arbeidersgezin in Frankrijk, komt oorspronkelijk uit de centraal-Anatolische provincie Yozgat.

Zengin werkte vier jaar als vrachtwagenchauffeur en vernam het nieuws van de bevingen terwijl ze aan het werk was.

“Terwijl ik nadacht over hoe ik kon helpen, vertelde een vriend van me dat er honderden hulppakketten waren ingezameld, maar dat er geen vrachtwagen was om ze mee te nemen. Op de zesde dag na de bevingen nam ik de pakketten mee en vertrok,” zei ze.

Ze verklaarde dat vrachtwagenchauffeurs verplicht zijn negen uur te reizen en nog eens negen uur te rusten, maar ze negeerde de regels. Ze reisde vier dagen zonder te rusten, omdat haar enige doel was het bevingsgebied te bereiken.

Zengin bracht 420 hulppakketten naar het (AFAD) centrum, waar ze getuige was van een grote solidariteit.

“Ik beloofde mijn moeder dat ik onmiddellijk zou terugkeren, maar ik bleef een paar dagen in het gebied. Ik leerde in het bevingsgebied wat pijn en verdriet eigenlijk betekenen,” zei ze.

Zengin, die haar reizen uitzendt op sociale media en een grote aanhang heeft, vertelde de journalisten hoe ze ertoe kwam haar beroep te kiezen.

“Ik heb veel banen gehad, maar ik vond geen enkele leuk. Ik besloot vrachtwagenchauffeur te worden. Op 20-jarige leeftijd begon ik te werken bij een transportbedrijf. Na twee jaar daar gewerkt te hebben, ben ik mijn eigen bedrijf begonnen”, zegt ze.

“In Frankrijk wordt dit werk meestal gedaan door gepensioneerde vrouwen. Mijn familie was er aanvankelijk tegen toen ik hiervoor koos. Maar nu zijn ze trots op me. Drie jaar geleden heb ik een social media-account gemaakt omdat ik een voorbeeld wilde zijn voor vrouwen die op eigen benen willen staan”, voegde ze eraan toe.

De foto van Gülfem Zengin die hulpgoederen brengt werd op 8 maart geprojecteerd op de Galata toren in Istanbul.

Bron: Hürriyet