Yucel Mutlu, een metselaar, was 36 jaar oud toen hij dood neerviel op het terrein van de Leclerc-winkel in Argences (Calvados)

Op 26 april 2019 stierf Yucel Mutlu, een werknemer die in Ifs woont, tijdens werkzaamheden op het terrein van de Leclerc-winkel in Argences (Calvados), nabij Caen, het noordwesten van Frankrijk.

Drie en een half jaar later hoopt zijn familie antwoorden te krijgen tijdens het proces dat op donderdag 20 oktober is begonnen.

Het is een moment waarop de burgerlijke partijen en hun nabestaanden lang hebben gewacht: deze donderdag 20 oktober moet het proces openen dat moet oordelen over de verantwoordelijkheden van elk na de dood van Yucel Mutlu, ambachtsman-metselaar van Turkse afkomst, die op 26 april 2019 overleed tijdens werkzaamheden aan de uitbreiding van de winkel E. Leclerc Argences (Calvados), in de buurt van Caen.

“Het is al drie en een half jaar dat ik wacht op antwoorden over wat er is gebeurd, dat ik wil weten wat heeft geleid tot de dood van mijn metgezel”.

Met tranen in haar ogen en een knoop in haar keel is Jemâa Saad, de vrouw van Yucel Mutlu, nog niet bekomen van deze tragedie die haar leven en dat van hun zoon, nu 13 jaar oud, op zijn kop heeft gezet.

Op die dag, terwijl Yucel Mutlu op de bouwplaats van Argences in een hoge lift zat, stortte de muur die hij samen met een van zijn collega’s aan het bouwen was, in en viel de arbeider op de grond.

“Ik werd rond 17.30 uur gebeld, maar kreeg te horen dat er niets ernstigs aan de hand was, dus ik maakte me geen zorgen, want ongelukken op bouwplaatsen gebeuren voortdurend,” zegt Jemâa Saad, “maar toen ik een auto voor mijn huis zag stoppen en me zag zeggen dat ik snel naar het ziekenhuis moest gaan, besefte ik dat het ernstig was.

Yucel Mutlu werd met spoed naar het universitair ziekenhuis in Caen gebracht, waar Jemâa hem vergezelde. Hij stierf enkele uren na zijn val.

“De reanimatiearts legde me uit dat ze verschillende keren hadden geprobeerd hem weer tot leven te wekken, maar dat het niet was gelukt,” herinnert Jemâa zich.

Veel onbeantwoorde vragen

Er werd een onderzoek ingesteld dat meer dan drie jaar duurde. Van de ene dag op de andere veranderde alles,” herinnert Jemâa Saad zich, “de afwezigheid, de rouw, het was heel moeilijk en we beginnen net het hoofd boven water te krijgen.

Als voormalig coördinator en opvoeder werkte Jemâa vroeger met niet-begeleide minderjarigen bij de rechtbank in Parijs. Uiteindelijk verklaarde ze zichzelf arbeidsongeschikt.

We gaan niet naar ons werk om te sterven. Je gaat naar je werk om te leven, je gezin te onderhouden, jezelf te ontwikkelen… Maar sterven op je werk is onaanvaardbaar.

Terwijl het proces aanstaande donderdag 20 oktober plaatsvindt, hoopt Jemâa Saad antwoorden te krijgen, “omdat er nog veel grijze gebieden overblijven: was de locatie veilig? Werden de veiligheidsnormen van de werknemers gerespecteerd? De verantwoordelijken moeten worden genoemd en gestraft, zodat we eindelijk kunnen beginnen met de wederopbouw.

Bron: Franse media