Mahir Ünal

Mahir Ünal, plaatsvervangend fractievoorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), heeft aangekondigd dat hij zijn functie heeft neergelegd.

Dat deed hij na reacties over zijn opmerkingen dat de Turkse cultuur en taal in het republikeinse tijdperk zijn vernietigd.

“Vanaf vandaag heb ik mijn ontslag geëist uit mijn functie als plaatsvervangend fractievoorzitter,” zei Ünal in een korte verklaring laat op 31 oktober.

Ünal is een hoge AKP-functionaris die in de vorige regeringen ook als minister van cultuur en toerisme heeft opgetreden.

Ünal kwam in het centrum van de reacties van de oppositiepartijen en van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) nadat hij beweerde dat de stichting van de republiek de Turkse cultuur en taal bijna heeft vernietigd.

MHP-voorzitter Devlet Bahçeli, de belangrijkste bondgenoot van president Recep Tayyip Erdoğan in het kader van de Volksalliantie, heeft Ünal scherp bekritiseerd omdat hij de waarden van de republiek heeft aangetast.

De AKP heeft aangekondigd dat Özlem Zengin nu is benoemd tot plaatsvervangend fractievoorzitter van de AKP.

Het ontslag van Ünal kwam na zijn controversiële opmerkingen over de vroege republikeinse hervormingen in de jaren 1920 en 1930.

“De hardste culturele revolutie in de geschiedenis vond plaats in Turkije. De Franse revolutie vernietigde bijvoorbeeld alles, maar raakte het woordenboek niet aan. Nogmaals, een van de hardste revoluties is Mao’s Chinese culturele revolutie. Het woordenboek werd niet aangeraakt. Maar helaas heeft de (vroege) Turkse Republiek als culturele revolutie ons lexicon, alfabet, taal, kortom al onze denkpatronen vernietigd,” zei Ünal op 21 oktober, terwijl hij sprak op een boekenbeurs in de zuidoostelijke provincie Maraş.

In 1928 besloot het Turkse parlement dat het nieuwe nationale alfabet Latijnse letters zal bevatten. Het vorige Ottomaanse alfabet bevatte Arabische en Perzische letters. Islamistische figuren bekritiseren deze stap en beweren dat het de intellectuele ontwikkeling van de Ottomanen verstoorde.

Nadat zijn toespraak een enorme reactie op sociale media losmaakte, zei Ünal: “Mijn woorden worden uit hun verband gerukt. We hadden het over een boek van Cemil Meriç.”

Ünal zei dat zijn woorden niet gericht waren tegen de Republiek zelf, maar tegen de zogenaamde culturele revolutie van die tijd.

De opmerkingen van Ünal maakten enorme reacties los, zelfs bij de bondgenoten van de AKP.

Erdoğan’s bondgenoot rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP) leider Devlet Bahçeli zei op 25 oktober dat “degenen die beweren dat de Republiek de Turkse cultuur, de Turkse taal en onze denkkaders heeft beschadigd, in de greep zijn van een ongelukkige, onbeschrijfelijke en ongegronde vergissing. Het is niet mogelijk de Republiek te begrijpen en te verklaren met het oordeel van vooroordelen en ideologische verstarring.”

“Zeggen dat we geen gedachten kunnen vormen met ons huidige Turks is een verdraaiing van de feiten en uiteindelijk is het een gebrek aan zelfvertrouwen,” zei Bahçeli tijdens zijn fractievergadering, zonder de naam van Ünal expliciet te noemen.

MHP-afgevaardigde Hidayet Vahapoğlu deelde Bahçeli’s toespraak en zei dat Bahçeli Ünal “zijn plaats heeft doen kennen”.

Zelfs AKP-woordvoerder Ömer Çelik zei in een tweet dat “Onze republiek en democratie behoren tot onze grootste prestaties in de grote geschiedenis van onze natie. De Republiek Turkije zal voor altijd blijven bestaan.”

De islamistisch georiënteerde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdoğan heeft vaak kritiek geuit op het vroege republikeinse beleid, zelfs op Mustafa Kemal Atatürk (de stichter van de Turkse Republiek), zonder zijn naam te noemen.

Zo zei Erdoğan op 28 mei 2013: “De wet die door twee dronkaards is gemaakt, is geldig, maar waarom zou een wet die door de godsdienst is uitgevaardigd, voor jullie moeten worden verworpen?” toen hij het had over regelgeving inzake alcoholgebruik.

De oppositie zei toen dat de opmerkingen van Erdoğan gericht waren tegen Atatürk en zijn adjudant Atatürk.

Journalist İsmail Saymaz beweerde dat Erdoğan’s bondgenoot MHP-leider Bahçeli ervoor zorgde dat Ünal aftrad.

“Er is maar één reden waarom de woorden van Mahir Ünal, die 8 jaar geleden het onderwerp van applaus waren, resulteerden in het vragen om ontslag vandaag. De AKP zit in een coalitie met de MHP en ik denk dat Bahçeli een krachtig element is in deze coalitie,” zei Saymaz in een live Halk TV programma.

Ondanks islamisten omarmen Turkse nationalisten volledig de grondslag van de republiek en haar waarden.

Op 29 oktober 1923 verklaarde Atatürk officieel de naam van de natie en riep hij het land uit tot republiek.

Bron: Turkse media