Foto: Hillary Dempsey (links) houdt de petitie in haar hand voor de deur van het districtshuis van Kuşadası, Aydın, Turkije (13 juli 2020)

Arif Ercan, een muezzin in West-Turkije stond onverwacht in het centrum van de belangstelling omwille van zijn stem.

Zijn recitatie van de adhan, de islamitische oproep tot het gebed, maakte zo veel indruk op een Ierse vrouw dat ze een petitie startte om ervoor te zorgen dat hij vast benoemd werd in dezelfde moskee.

Hillary Dempsey is een 60-jarige Ierse toeriste die al 15 jaar lang geregeld naar Kuşadası komt. Kuşadası is een populaire badstad in de westelijke provincie Aydın.

Toen ze zijn recitatie hoorde, kwam ze in actie. Ze kon een aantal andere Ierse toeristen overtuigen en samen verzamelden ze tientallen handtekeningen en gaven de petitie af aan de gouverneur van het district.

Toen Dempsey vorige week Ercan’s stem hoorde vanuit de Hanım-moskee, viel hij in voor een andere muezzin. Dempsey zat toen vlakbij in een café in het centrum van Kuşadası.

Ze nam de adhan op met haar gsm en ging toen naar de moskee, op zoek naar de muezzin. “Ik was zo geëmotioneerd, zo onder de indruk toen ik zijn stem hoorde. Ik liet de opname horen aan mijn vrienden en zij waren even diep geraakt. Ercan vertelde mij dat hij snel naar zijn vaste moskee zou teruggaan dus we besloten dat we iets moesten doen om hem hier in deze moskee te houden. We wilden hem vaker horen,” vertelde ze donderdag in een interview, nadat ze de petitie had afgegeven.

“Wij als christenen voelden ons diep verbonden met de manier waarop hij de oproep tot het gebed doet. We waren ontroerd door het feit dat hij ons naar zijn gebeden kon doen luisteren,” klinkt het in de petitie.

Bron: Sabah

S.V.R.