Emmy-winnende acteur Haluk Bilginer zal de iconische Turkse zanger Zeki Müren spelen in een aankomende biopic, zei scenarioschrijver Levent Kazak in een tweet op 21 juli.

De scenarioschrijver heeft naar verluidt twee teksten geschrapt voordat hij tot het winnende script kwam, getiteld “De Kus van Zeki Müren”.

Emmy-winnende Turkse acteur Haluk Bilginer zal iconische Turkse performer Zeki Müren spelen in een aankomende biopic, zei scenarioschrijver Levent Kazak in een tweet op 21 juli.

Kazak heeft de afgelopen twee jaar aan een script voor de film gewerkt en de eerste twee kopieën geschrapt, zei hij, eraan toevoegend dat de voltooiing “beter laat dan nooit” kwam.

Haluk Bilginer en Zeki Müren

“Het is moeilijk om over Zeki Müren te praten, elk aspect van zijn leven is een uitdaging. De eerste twee scripts gingen naar de prullenbak. Voor de derde heb ik een nieuwe toon aangenomen, ik denk dat het deze keer wel aanslaat,” zei Kazak.

De Turkse acteur Ezel Akay neemt plaats in de regisseursstoel voor de film getiteld “De Kus van Zeki Müren” en naar verluidt zullen de opnames in oktober beginnen.

Müren, die vaak “De Zon van de Kunst” wordt genoemd, is een iconische figuur in de Turkse cultuur, bekend om zijn zachte stem en klassieke composities, maar ook om zijn unieke podiumpresentatie die zijn tijd duidelijk vooruit was.

Een foto van Zeki Müren’s reis naar de Verenigde Staten in 1963.

Het is 25 jaar geleden dat Zeki Müren overleed, die met zijn onvergetelijke stem en muzikale bewerking zijn stempel drukte op de Turkse muziek.

De overleden zanger, componist, liedjesschrijver, producer en acteur wordt nog steeds liefkozend de “Zon van de Kunst” genoemd – als verwijzing naar zijn legendarische status als meester van Turkije’s klassieke “Kunstmuziek” scene.

Müren werd geboren op 6 december 1931, als enig kind van Kaya en Hayriye Müren, die van Skopje naar Bursa waren geëmigreerd.

Geboren in de wijk Tophane, begon de artiest met zingen toen hij 3 jaar oud was, toen hij de eerste muzikale deuntjes hoorde van zijn grootvader, Bıçkıcı Mehmet Efendi, die de muezzin was van de Şehadet Moskee en bekend stond om de schoonheid van zijn stem.

Müren leerde lezen met de hulp van zijn moeder toen hij 5 was, en kreeg lager en middelbaar onderwijs in Bursa voordat hij zijn ouders overtuigde om hem naar Istanbul te laten gaan voor de middelbare school. Hij ging in 1946 op kostschool in Istanbul Boğaziçi High.

Toenmalig premier Bülent Ecevit (L) schudt handen met Zeki Müren tijdens een receptie voor journalisten en kunstenaars op 14 februari 1978, in het Çankaya herenhuis, Ankara, Turkije. (AA FOTO)

Hij schreef zijn eerste lied in Bursa met de tekst, “Zehretme hayatı bana cananım” (“Maak het leven niet ellendig voor mij lieverd”).

Het lied werd onmiddellijk populair nadat het op TRT Radio werd uitgevoerd door Suzan Güven. Na lessen van componisten Şerif Içli en Kadri Şençalar, die muziek doceerden aan de Boğaziçi High School, bracht Zeki Müren zijn eerste album “Bir Muhabbet Kuşu” (“A Lovebird)” uit toen hij in zijn laatste jaar van de middelbare school zat.

Müren was ook zeer geïnteresseerd in literatuur en schilderkunst en vervolgde zijn muzikale opleiding met lessen van de beroemde regisseur Arşavir Alyanak’s vader Agopos Efendi en Udi Krikor.

De veteraan slaagde met vlag en wimpel voor zijn examens en ging in 1950 naar de Istanbul State Fine Arts Academy (de huidige Mimar Sinan Fine Arts University).

Hij studeerde af met topcijfers van de afdeling binnenhuisarchitectuur van de school voordat hij de smaak van kunstliefhebbers aansprak door middel van verschillende tentoonstellingen.

Müren werd eerste van 186 kandidaten bij een zangexamen gehouden door TRT Istanbul Radio in zijn eerste jaar aan de universiteit en gaf zijn eerste radio concert in een live programma op 1 januari 1951 op Istanbul Radio.

Het saz-team dat hem bij dit concert begeleidde bestond uit figuren als Hakkı Derman, Şerif Içli, Şükrü Tunar, Refik Fersan en Necdet Gezen. Na zijn eerste succesvolle concert zong de artiest gedurende 15 jaar onsterfelijke hits, trad hij regelmatig op voor de radio en gaf hij vele live-optredens.

Eerste stap naar de bioscoop

Beklenen Şarkı

In 1954 verscheen de artiest voor het eerst op het witte doek met de film “Beklenen Şarkı” (“Het Verwachte Lied”), waarin hij de hoofdrol deelde met Cahide Sonku, ’s lands eerste vrouwelijke regisseur en ster van de Turkse cinema.

De muzikale film, die alle 10 composities van Müren bevatte, werd al snel een kassucces omdat het hele land de artiest wilde zien.

Hij speelde de hoofdrol in 17 films – waarmee hij enkele van de hoogste bedragen in de business verdiende. De films waarin Müren speelde waren vaak vernoemd naar zijn eigen composities. In 1955 speelde hij ook de hoofdrol in het toneelstuk “Çay ve Sempati” (“Thee en Sympathie”) in het Arena Theater.

Müren, de populairste en meest gevraagde stem van die tijd, gaf zijn eerste podiumconcert op 26 mei 1955. In datzelfde jaar won de artiest de Gouden Platenprijs, die voor het eerst in Turkije werd uitgereikt voor zijn lied “Manolyam” (“Mijn Magnolia”).

De artiest maakte furore in binnen- en buitenland en gaf in 1976 een concert in de Royal Albert Hall in Londen, waar hij de eerste Turkse artiest was die op het podium stond.

De legendarische figuur vervulde zijn militaire dienst in 1957-1958 als reserve-officier aan de Ankara Infanterie School en het Istanbul Harbiye Representatie Bureau.

Müren won ook de waardering van zijn fans met zijn flitsende en aantrekkelijke kostuums en veroverde een plaats in het geheugen van de Turkse samenleving.

Hij trad 11 jaar lang afwisselend op met Behiye Aksoy op het podium van het Maksim Casino in de blitse wijk Beyoğlu van Istanbul.

Hij bracht meer dan 600 platen en cassettes uit tijdens zijn leven en werd verkozen tot “Staatsartiest” in 1991.

Na het produceren van vele populaire nummers zoals “Şimdi Uzaklardasın” (“Nu, ben je ver weg”), “Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin” (“Laat geen andere droom in je ogen”) en “Elbet Bir Gün Buluşacağız” (“Op een dag zullen we elkaar zeker ontmoeten”), was Müren ook bekend om zijn aandacht voor het uitstekende gebruik van de Turkse taal.

 

Hij had succes op vele kunstgebieden en bracht in 1965 “Bıldırcın Yağmuru” (“Kwartelregen”) uit, een verzameling van verschillende gedichten geschreven op verschillende tijdstippen, verkrijgbaar in boekvorm en op cassette.

De artiest trok zich terug in Bodrum, een andere badplaats in Zuid-Turkije, en gaf zijn laatste concert in het kasteel van Bodrum in 1984. De opbrengst van het concert werd besteed aan de restauratie van het oude theater van de stad.

Müren stierf aan een hartstilstand op 24 Sept. 1996. Zijn dood vond plaats tijdens een live-uitzending in de studio’s van TRT’s Izmir Radio, toen hij nog niet klaar was met een uitvoering van zijn nieuwe zeven nummers tellende band, die duetten zou bevatten met de bekende zangers Ajda Pekkan, Muazzez Abacı en Muazzez Ersoy.

Na zijn overlijden schonk de veteraan in zijn testament zijn vermogen aan de Turkse Onderwijs Stichting en de Turkse Strijdkrachten Mehmetçik Stichting.

Zijn lichaam ligt op de Emir Sultan Begraafplaats in zijn geboortestad Bursa.

Bron: Turkse media