Çetin Gören

De Turks-Nederlandse drugsbaron Çetin Gören uit Schiedam heeft spijt van zijn vlucht naar Turkije. Dat vertelt zijn advocaat tegen de Nederlandse media.

De drugshandelaar is in Nederland veroordeeld tot 12 jaar cel maar ontsnapte in 2016 door zijn enkelband door te knippen.

Hij vluchtte naar Turkije en waande zich daar onschendbaar vanwege zijn nauwe relatie met een islamistische sekte. Dit bleek onterecht: Hij is nu veroordeeld tot 1482 jaar cel.

Hij werd veroordeeld tot 12 jaar cel voor het transporteren van 8.000 kilo cocaïne naar Ecuador. De drugs werd aangetroffen in bananendozen. Het was de op één na grootste drugsvangst ooit in Europa.

Sedat Peker en Çetin Gören

Gevangenisstraf in Turkije

In juni 2020 deed de Turkse politie invallen in de organisatie van de Turkse Nederlander en diens collega’s.

De Turks-Nederlandse schiedammer wordt gezien als het kopstuk van de organisatie en wordt aangeklaagd voor het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie en de handel in drugs.

Volgens de Turkse autoriteiten zou hij en zijn bendeleden de PKK en Gülen-beweging financieren. Dit zijn groepen die door Ankara als terroristisch worden beschouwd.

Mede dankzij de banden met de islamistische Gülen-beweging, waande de Turks-Nederlandse drugshandelaar zijn onschendbaar.

Dit omdat leden van deze beweging waren geïnfiltreerd in verschillende bestuurslagen van de Turkse overheid.

1482 jaar cel

1482 jaar is natuurlijk langer dan een mensenleven. De reden dat de Turkse rechtbank deze straf oplegt, is omdat in het land alle misdrijven los worden veroordeeld en dan bij elkaar worden opgeteld.

De advocaat van G. vertelde tegen de Nederlandse media dat de drugsbaron spijt heeft van zijn vlucht. Hij ontkent alle misdrijven van de Turkse aanklacht

“Hij zegt dat hij in Turkije helemaal geen misdrijven heeft begaan. Hij houdt van zijn thuisland en is verbaasd dat dit hem overkomt”, aldus de advocaat.

De advocaat pleit voor een rechtszaak in Nederland, of de Nederlandse autoriteiten hierin mee gaan is niet duidelijk.

Hoge gevangenisstraffen

Turkije is niet het enige land dat zulke hoge gevangenisstraffen geeft. In de Verenigde Staten kreeg Terry Nichols 161 keer levenslang voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen in Oklahoma in 1995.

Charles Scott Robinson kreeg 30.000 jaar gevangenisstraf nadat hij zes kinderen verkrachtte en mishandelde. Naar verluidt wilde de rechter er zeker van zijn dat Robinson nooit meer schade kan aanrichten.

Bron: Nederlandse media