President Recep Tayyip Erdogan, links, en de Servische president Aleksandar Vucic spreken op een gezamenlijke persconferentie, 7 okt. 2019.

De Servische president Aleksandar Vučić zal het plan van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aanvechten om de internationale erkenning van Kosovo te helpen vergroten.

“Erdogan is een groot politicus, echt waar, en Turkije is een grote mogendheid… Ik zal proberen met hem en de Grieken te praten,” zei Aleksandar Vučić en herinnerde aan het belang van de overeenkomst van Washington.

“Als ze vanaf 1 september beginnen, totdat onze overeenkomst geldig is, moeten we onszelf verdedigen,” voegde Vucic eraan toe.

Vučić reageerde op Erdogan: Dit is geen Turks land

Turkije is een supermacht, Erdogan is een groot [leider], ik ben klein en onbeduidend, maar Servië is niet klein genoeg om niet te proberen zich tegen deze kwestie te verzetten”, zei Vučić woensdag tijdens een bezoek aan een christelijk orthodox klooster.

Maandag zei Erdogan dat hij de Amerikaanse president Joe Biden en hem zal voorstellen de handen ineen te slaan om meer internationale erkenning voor Kosovo te bereiken.

Kosovo verklaarde zich onafhankelijk van Servië in 2008, meer dan 8 jaar na het einde van een ongelijke oorlog tussen de twee, waarbij bijna 9.000 Albanezen werden gedood door Servische troepen op Kosovaars grondgebied.

Vrijwel de gehele bevolking van Kosovo werd naar de buurlanden verdreven of intern ontheemd.

De Verenigde Staten waren het eerste land dat de onafhankelijkheid van Kosovo erkende, gevolgd door Turkije, Albanië en later meer dan de helft van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties.

Servië, Rusland, China en vijf EU-lidstaten weigeren nog steeds de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen.

In 2017 startte Servië een diplomatieke campagne om landen te pushen hun erkenning van Kosovo in te trekken. Het blijft onduidelijk hoe succesvol die was.

In 2020 beloofde het deze campagne te beëindigen in een document dat in het Witte Huis werd ondertekend.

In ruil daarvoor beloofde Kosovo zijn pogingen om lid te worden van internationale organisaties een jaar lang te pauzeren.

Bron: