Nu coronamaatregelen versoepeld worden, zoeken steeds meer mensen naar een plekje om er even tussenuit te zijn. Steeds vaker kiezen ze daarbij voor zomerhuisjes in plaats van voor hotels.

Op die manier kunnen ze wat meer geïsoleerd zijn. Dit heeft als gevolg dat de dagelijkse huurprijzen voor zomerhuisjes in de populaire vakantiedistricten de hoogte in schieten.

Dat lieten vastgoedexperts op 21 juli weten. Vooral in Marmaris, gelegen in de provincie Muğla, en Kuşadası, gelegen in de provincie Aydın, is de prijsstijging opvallend.

Marmaris

Als je in Kuşadası een huisje met zwembad wilde huren, betaalde je vorig jaar 1.200 lira (150 Euro) per dag, terwijl je dit jaar minstens het dubbele betaalt: 2.500 lira (313 Euro) per dag.

Voor een villa in Marmaris betaalde je vorig jaar 800 lira (100 Euro) tot 1.000 lira (125 Euro) per dag, terwijl dat deze zomer oploopt van 1.500 lira (188 Euro) tot 6.000 lira (755 Euro) per dag, afhankelijk van de locatie.

“Vakantiegangers willen liever niet meer op drukkere plaatsen komen, zoals hotels”, aldus Atakan Altaş, vastgoedconsulent in Kuşadası.

“Daardoor is het tot eind augustus bijna onmogelijk om hier nog een villa met zwembad te huren.”

“Vooral gezinnen met kinderen zijn vragende partij.”

Wij hebben 40 zomerhuizen die we met een prijs per dag verhuren, maar die zijn allemaal bezet”, zegt Mehmet Ekici die huizen verhuurt bij het bekende strand van Kadınlar in Kuşadası.

Vastgoedconsulent Figen Elif Çelik laat weten dat de zomerhuizen bij aankomst en vertrek van nieuwe huurders ontsmet worden.

Volgens Adem Batmaz, die een verhuurwebsite heeft, is de situatie in Marmaris vergelijkbaar. Daar is 98% van de zomerhuizen verhuurd.

“Vorig jaar huurden vooral mensen uit Ankara, Istanboel en Bursa de huizen, maar steeds vaker zijn het nu mensen uit de Zuidoostelijke provincies.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)