Vlak voordat de eerste draaidag zou plaatsvinden, annuleerde de bekende streamingdienst Netflix de productie van de Turkse serie “If Only (Als het Maar)”.

Volgens scenarist Ece Yorenc nam het bedrijf die beslissing omdat de Turkse overheid geen licentie toegekend zou hebben voor de serie.

“Omdat er een homoseksueel personage in voorkomt, heeft de overheid ons geen toestemming gegeven voor de productie. Ik vind dat zeer beangstigend”, vertelt Yorenc aan de Turkse filmwebsite Altyazi Fasikul.

Foto’s: Ece Yorenc is 1 van de meest succesvolle Turkse scenaristen. Ze schreef ook het scenario voor de geannuleerde Netflix-serie “If Only (als het maar)”.

Aan de Financial Times onthulde Netflix de plot van If Only. De serie zou het verhaal vertellen van Reyhan, mama van een tweeling, maar met een ongelukkig huwelijk.

Uiteindelijk wordt ze terug geslingerd naar de avond waarop haar echtgenoot haar ten huwelijk vroeg, zo’n 30 jaar geleden. Volgens Yorenc is er geen fysiek of seksueel contact te zien tussen het homoseksuele personage en andere mannen.

Ze zegt dat Netflix niet wilde buigen voor de eisen van Ankara, en de serie annuleerde na overleg met de RTÜK, de Turkse hoge raad voor radio en televisie.

De streaminggigant bevestigde noch ontkende de pogingen om de geannuleerde reeks te censureren. “We blijven diep gehecht aan onze abonnees en de creatieve gemeenschap in Turkije”, zei het streaming platform in een verklaring.

Op maandag tweette Mahir Ünal, vicevoorzitter van de regerende AKP, over Netflix. Hij denkt dat de streamingdienst meer gevoel zal tonen voor de Turkse kunst en cultuur. Bovendien verwacht hij dat Netflix nauwer met de overheid wil gaan samenwerken.

In de moderne Turkse wetgeving is homoseksualiteit al lang legaal, hoewel er politiek steeds meer weerstand tegen de LGBT-gemeenschap komt. De Pride-parade in Istanboel werd dit jaar al voor het 5de jaar op rij afgelast.

Netflix zegt wel toegewijd te blijven aan haar Turkse klanten en aan de Turkse creatieve gemeenschap.

“Op dit moment zijn er in Turkije verschillende van onze series in productie, en er staan nog meer producties op stapel. We kijken er naar uit om al deze verhalen met onze wereldwijde klanten te delen”, aldus een verklaring.

K.L.

(Bron: BBC)