Op de snelweg tussen Istanboel en İzmir? Stop dan even in Susurluk

Wie over de snelweg tussen Istanboel en İzmir rijdt, zou kunnen overwegen om te stoppen in het district Susurluk van de provincie Balıkesir.

Daar zou je dan de toast kunnen eten die naar het district genoemd is. Daarbij drink je dan een glas ayran, een drank op basis van yoghurt en water.

“Onze toast en onze ayran zijn bekend tot buiten de grenzen van het district. Zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen stoppen hier om ervan te proeven”, vertelt districtsgouverneur Nurettin Güney aan Anadolu Agency.

“De productie van alle ingrediënten zorgt ook voor werkgelegenheid voor meer dan 600 mensen. Susurluk is de hoofdstad van toast en ayran.”

Susurluk

In de jaren ‘60 woonde een zekere Şükrü met zijn vrouw nog in een klein hutje. Zo vertelt Günay. Daar begonnen ze ayran te maken van de melk van koeien en buffels in de streek.

“Uiteindelijk moest Şükrü zijn productie opvoeren om alle klanten te kunnen bedienen die door het centrum van het district passeerden. Daarbij inspireerde hij ook andere ondernemers in Susurluk”, aldus Günay.

“Onze toast wordt gemaakt met brood, boter, worst en cheddar. Ons brood en onze ayran worden zelf gemaakt en zijn altijd vers. Op dit moment bouwen we een productiefaciliteit om ook zelf onze kaas te maken.

Daar zullen de hygiënische voorschriften prima in orde zijn. Iedereen die Susurluk passeert, stopt hier om van onze toast en onze ayran te proeven. Wie hier komt eten, wil dat ongetwijfeld nog eens komen doen.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)