De Europese Unie heeft de lijst van ‘veilige landen’ aangepast. Dat zijn landen waarnaar niet-essentiële reizen toegelaten zijn.

Turkije is daar opnieuw niet bij. Dat betekent dat EU-burgers die naar Turkije reizen bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine moeten.

Turken mogen Europa – opnieuw – niet meer in. De EU heeft namelijk de lijst van veilige landen, waarnaar niet-essentiële reizen zijn toegelaten, aangepast.

De eerste lijst kwam er eind juni, toen de EU zich opmaakte om de reisbeperkingen voor 14 landen per 1 juli op te heffen.

Foto: passagiers lopen langs een bord dat hen verwijst naar twee aparte rijen: één voor EU-burgers en één voor niet-EU-burgers, op de luchthaven van Dublin, Ierland (6 september 2019).

Deze lijst wordt om de twee weken herzien, en op 14 en 15 juli zaten de EU-leiders daarvoor samen in Brussel.

Op 16 juli berichtte de Turkse redactie van de BBC dat Turkije opnieuw niet op de lijst staat.

Turkije blijft in de categorie oranje (enkel essentiële reizen, geen vakanties), omdat het land meer dan 20 coronagevallen per 100.000 inwoners heeft, aldus de BBC.

Dat betekent dat EU-burgers die naar Turkije reizen bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine moeten.

De lijst is enkel een aanbeveling; niet alle 27 lidstaten passen hem strikt toe.

Bij deze herziening werden geen nieuwe landen aan de lijst toegevoegd en er werden er twee geschrapt, namelijk Servië en Montenegro.

De huidige lijst bevat de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, China, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.

Op 1 augustus komt de volgende update.

Bron: Hurriyet

S.V.R.