(4 maart 2020, Griekse politie arresteert een demonstrerende migrant)

Opsomming van een aantal incidenten waar vluchtelingen en vrijwilligers van NGO’s in Griekenland mee te maken krijgen

14/11/2019:

In een gezamenlijke verklaring van een Egeïsche hulporganisatie voor vluchtelingen, RSA, en Pro Asil, stond dat een medewerker van RSA het eiland Leros tussen 19 en 24 oktober bezocht had. Hij bezocht het plaatselijke opvangcentrum en evalueerde het centrum en de omgeving ervan.

Leros

Hij had opgemerkt dat honderden migranten in erbarmelijke omstandigheden buiten het opvangcentrum woonden. Hij riep op om de medische gezondheid van deze migranten te verbeteren. (daily Rhodes, Rodiaki & Dimokratiki)

Ongeveer 3.000 migranten in het opvangcentrum Chios VIAL wonen in tenten en hutjes. Tijdens de vorige nacht moesten ze in de modder slapen. Enkele dagen eerder sloot Stamatis KARMANTZIS, burgemeester van Chios, een leegstaand gebouw waar honderden migranten onderdak konden vinden. (astrapis.gr)

16/11/2019:

Die dag stierf een 9 maanden oude baby in het opvangcentrum in Mora, Lesbos. Dat maakte Artsen Zonder Grenzen bekend. Het kind stierf aan uitdroging. (konoupi.gr)

03/12/2019:

Minas HATZIMICHAIL, vicevoorzitter van een vereniging van hotels in Kos, schreef een artikel waarin hij stelde dat Griekenland 3.000 eilanden, eilandjes en rotsen telde, waarvan er 107 geschikt zijn voor bewoning.

Hij opperde dat opvangcentra voor migranten opgericht konden worden op onbewoonde eilandjes, zoals dat ook in Australië gebeurt. (daily Rodiaki)

05/12/2019:

Die nacht kwamen de burgemeester en enkele gemeenteraadsleden van Leros samen. Ze eisten dat de migranten op het schip Blue Star Patmos niet op het eiland van boord gingen. (Rhodes, daily Rodiaki)

18/12/2019:

greece.greekreporter.com

Georgios STANTZOS, burgemeester van Oost-Samos, verhinderde dat migranten zouden betogen op het Pithagora-plein. Hij vloekte op hen en schold hen uit. Daarna liet hij hen verwijderen door de politie. (aegeannews.gr)

29/01/2020:

2 dagen eerder startte “Racist Criminal Watch” een gerechtelijke procedure tegen de veiligheidsdienst van Attiki. Dit gebeurde naar aanleiding van een toespraak van MOUTZOURIS, hoofd van de Noord-Egeïsche regio. Hij hield die toespraak op 22 januari als reactie op protesten van de Thracische minderheid op Lesbos. (racistcrimewatch.worldpress.com)

12/02/2020:

Inwoners van Moria op Lesbos sloten de 2 havens af en vielen migranten aan in een poging om migranten en vluchtelingen op het eiland te verbieden. (nealesvou.gr)

24/02/2020:

14 inwoners van het eiland Kos vielen enkele onbegeleide minderjarigen aan. Naar aanleiding daarvan diende een antifascistische groep een klacht in. (skyrodos.gr)

25/02/2020:

Efstratios DRISSOS is een priester in de abdij van Pammegiston Taksiarhon in Mantamados, Lesbos. Hij stuurde een brief aan minister van Asiel en Migratie Notis MITARAKIS waarin hij hem beschuldigde van haat jegens de islam omdat hij besliste om opvangcentra te sluiten. (protothema.gr)

04/03/2020:

Terwijl vrijwilligers van een NGO hun boten wilden aanmeren in de haven van Skala Loutra, werden ze aangevallen. De vrijwilligers waren bezig om irreguliere migranten te helpen op Lesbos te geraken.

De nacht ervoor werden ook verschillende vrijwilligers aangevallen op het eiland zelf. Hun auto’s werden vernield. Op Samos werd een minibus van een NGO in brand gestoken op de parking van een lagere school.

Nog op Samos gooiden voorbijgangers op een motorfiets stenen naar het huis van NGO-vrijwilligers. Daarbij sneuvelden ramen. Door deze acties moesten NGO-leden volgens lokale kranten Lesbos en Samos verlaten.

Op die zelfde dag veroordeelde het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) al het hierboven genoemde geweld. Ook acties tegen vluchtelingen en tegen een lid van de UNHCR werden veroordeeld. Dat gebeurde ook met acties tegen een opvangcentrum in het Noorden van Lesbos. Ook riep de UNHCR op tot vrede. (samiakonvima.blogspot.com, (samostoday.gr)

06/03/2020:

Volgens een inwoner van het eiland Chios werd ermee gedreigd om twee kledingwinkels van migranten/vluchtelingen op het eiland in brand te steken, tenzij de winkels dicht zouden gaan. (alithia.gr)

07/03/2050:

Een school op Lesbos brandde af. De school (One Happy Family), opgericht door een Zwitserse NGO, moest dienen om irreguliere migranten een beroepsopleiding te geven.

Nog op lesbos werden 2 vrijwilligers van een NGO aangevallen. Ze reden in een auto. De ramen van de auto sneuvelden en de aanvallers zaaiden angst. (Lesvosnews.net).

02/04/2020:

Aegean Boat Report (ABR), een Noorse NGO, merkte op dat een rubberboot die op 1 april aankwam in het Oosten van Samos, niet werd gemeld in de dagelijkse rapporten van de Griekse overheid.

Diezelfde dag werd een rubberboot met 26 migranten opgepikt door de Turkse kustwacht bij het nationale park van Aydın. In beide gevallen zou het gaan om migranten die teruggestuurd werden door de Griekse kustwacht.

08/04/2020:

Efimerida ton Sintakton maakte bekend dat de Griekse kustwacht irreguliere migranten op vlotten plaatst met een tent erop. De kustwacht zou hen zo naar de Turkse territoriale wateren brengen om hen richting Turkije te duwen.

Normaal is de procedure dat migranten naar een opvangcentrum gebracht moeten worden om daar geregistreerd te worden. Ook maakte een Duitse NGO bekend dat 60 migranten in hongerstaking waren gegaan.

Het gaat om migranten in een centrum waar vluchtelingen terechtkomen om uitgewezen te worden. In dat centrum in Moria, Lesbos, eisten ze om vrijgelaten te worden. Sommige van hen zouden zelfs hun mond dichtgenaaid hebben. In het centrum zaten 186 migranten die niet betrokken waren bij criminele acties.

Toch werd hun politiek asiel geweigerd. Er werd niet met hen overlegd, zogenaamd omdat er geen tolk beschikbaar was of omdat ze weigerden mee te werken. Ook zou de politie disproportioneel geweld tegen hen gebruikt hebben.

‘We are here to die, or to obtain freedom’: Hunger strike in Moria pre-removal detention centre

11/04/2020:

Stamatis KARMANTIS, burgemeester van Chios, stond niet toe dat een schip van de UNHCR aanmeerde in de haven. Aan boord waren enkele vluchtelingen die verhoogd risico liepen op besmetting met COVID-19. (politischios.gr)

Bron: Twitter