Foto: SDF-militanten controleren een geïmproviseerd kamp voor IS-terroristen en hun gezinnen, Baghouz, 9 maart 2019.

De Amerikaanse Defence Intelligence Agency (DIA) en het Centrale Commando (USCENTCOM) zouden conflicterende visies hebben over de relatie tussen de terroristische YPG/PKK en de Arabieren binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Dat stond in een rapport van het Pentagon dat om de 3 maanden wordt opgesteld en dat op 13 mei uitkwam. Volgens het rapport zou de DIA gesteld hebben dat de YPG/PKK hun macht binnen de SDF niet met de Arabieren wil delen.

In het Noordoosten van Syrië maken Arabische strijdkrachten zelfs de meerderheid uit binnen de alliantie, en toch hebben zij er weinig te zeggen.

“De DIA stelde dat de YPG bereid is om Arabische milities binnen de SDF aan banden te leggen. Daarmee hoopt de groep alle restanten van Arabische autonomie binnen de alliantie te vernietigen.”

USCENTCOM kwam volgens het rapport tot de conclusie dat de YPG juist haar best doet om Arabische politieke en militaire leiders, en ook leiders van christelijke groepen, te betrekken bij alle besluitvorming.

Ook stond in het rapport dat de terroristische organisatie steeds in zwaarder water terechtkomt omdat ze jonge mannen uit de bezette gebieden dwingt om voor de groep te vechten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken uitte volgens het rapport ook haar bezorgdheid over de beschuldigingen dat de SDF Arabische activisten uit het maatschappelijk middenveld opgesloten heeft, waaronder ook personen die werken voor programma’s die door de VS gefinancierd worden.

De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarmee is de organisatie, die door de VS, Turkije en de EU als terroristische groep wordt beschouwd, verantwoordelijk voor de dood van minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s.

K.L.

(Bron: Sabah)