Abdulrazak Dip

Abdulrazak Dip, een 6-jarig Syrisch jongentje, kan weer zien dankzij een succesvolle behandeling in Turkije. Hij woonde in de Noordwest-Syrische provincie Idlib.

Daar geraakte hij blind nadat zijn huis bij een bombardement vernield werd. Een scherf drong zijn linkeroog binnen. Hij werd daarvoor behandeld in Syrië maar zonder succes.

Later bleek hij ook het gezichtsvermogen in zijn rechteroog te verliezen. De jongen verscheen in een interview op een Zwitserse tv-zender, waarin hij Turkije om hulp vroeg. Daarop schoot de Turkse ambassade in Bern in actie.

De Internationale Rode Halvemaan nam contact op met het gezin van de jongen, en bracht hem over naar een privé-oogkliniek in Turkije. Nadat hij daar succesvol geopereerd werd, en de jongen weer kon zien, kon zijn familie dit onprettige hoofdstuk vreugdevol afsluiten.

Zijn vader Mohammad wilde aanvankelijk niet weg uit Syrië, ondanks alle problemen die er sinds 2011 zijn. Toen zijn zoon blind werd, vond hij wel dat er een oplossing moest komen. Daarom trok het gezin uiteindelijk naar Turkije.

“Allah zij dank dat de Internationale Rode Halvemaan ons hielp in Turkije te geraken. Ze hebben alle kosten voor de behandeling van mijn zoon betaald. Ik ben blij dat hij weer kan zien.”

Sinds het regime van de Syrische president Assad in 2011 begon met het hardhandig neerslaan van pro-democratische protesten, is het land in een bloedige burgeroorlog gestort.

Volgens de VN zijn tijdens die burgeroorlog al honderdduizenden mensen gedood, en miljoenen anderen gevlucht.

K.L.

(Bron: Hürriyet)