Turkije sluit oorlog met Griekenland uit over betwiste territoriale wateren

Minister van Defensie Hulusi Akar veegt de suggestie van zijn Griekse collega, over een mogelijke oorlog tussen Turkije en Griekenland over de betwiste gebieden van de Middellandse en Egeïsche zee, van tafel.

Hij roept Athene op om weer te gaan onderhandelen over de technische modaliteiten om zo de problemen op te lossen.

“Ik ben er mathematisch zeker van dat de Grieken geen oorlog willen beginnen met Turkije,” zei Akar op 10 juni, in een interview met de commerciële tv-zender A Haber.

Een week eerder had de Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos gezegd dat zijn land klaar was voor een militair conflict met Turkije, om zijn soevereine rechten in de Middellandse Zee te verdedigen. “[Zijn uitspraak] was een verspreking,” zei Akar daarover.

Turkije heeft altijd getracht om goede nabuurschapsrelaties te onderhouden met Griekenland. Alle problemen rond Cyprus, het Egeïsche gebied en de landsgrens hebben we altijd door dialoog proberen op te lossen, aldus Akar. Hij herinnerde eraan dat er tijden de laatste onderhandelingen enige vooruitgang werd geboekt.

“We hebben al drie onderhandelingsrondes achter de rug, twee in Athene en één in Ankara. We doen hierbij opnieuw een oproep om een vierde ronde te houden in Ankara.”

Akar riep Griekenland echter ook op om de zaken niet alleen vanuit het eigen standpunt te bekijken. Het is belangrijk om ook respect te hebben voor de soevereine rechten van Turkije.

“Ze verwijzen naar het Verdrag van Lausanne. Ja, wij willen ook het Verdrag van Lausanne respecteren. Griekenland is 16 van de 23 eilanden in de Egeïsche Zee aan het bewapenen. En volgens het Verdrag van Lausanne moeten die hun gedemilitariseerde status behouden. Is daarover praten een bedreiging?” vraagt hij.

Er is geen enkel ander land buiten Griekenland dat een luchtruim van 10 mijl claimt, terwijl het 6 mijl territoriale wateren heeft, zegt Akar. “We proberen onze kalmte te bewaren bij dit soort assertieve claims van Griekenland.”

Over de aanslepende discussie rond de heropening van de Hagia Sophia als moskee zei Akar het volgende: dat is een interne kwestie van Turkije waarin geen enkel ander land zich moet mengen, dus ook Griekenland niet.

“Noch Griekenland, noch om het even welk ander land, kan iets bereiken door een anti-Turkse of anti-islamitische houding aan te nemen.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.