Akşener: Discussie over Hagia Sophia is kunstmatige crisis

Meral Akşener, voorzitter van de İYİ (goed)-partij bekritiseert president Recep Tayyip Erdoğan omdat hij een kunstmatige crisis opgewekt zou hebben.

Volgens haar heeft de president de crisis veroorzaakt, onder meer met de eis om de Hagia Sophia opnieuw tot moskee om te vormen, en met de bedoeling de aandacht van de bevolking af te leiden van de echt dringende problemen, zoals de economische moeilijkheden.

“Stop met de agenda van dit land weg te leiden van de echte problemen. Elke keer dat de overheid de voorbije 18 jaar in de problemen zat, werd de discussie over de Hagia Sophia van onder het stof gehaald”, zei ze tijdens de vergadering van haar parlementaire fractie op 10 juni.

Eerder had de İYİ-partij een voorstel ingediend om de mogelijkheden te onderzoeken voor een heropening van de Hagia Sophia als gebedshuis, om te zien of de overheid het goed meende.

“De AKP stemde toen tegen. De MHP en de HDP onthielden zich, dus ons voorstel werd weggestemd”, herinnert Akşener zich.

“De AKP zou zich moeten schamen omdat ze destijds ons voorstel wegstemde.”

De AKP zou tegen het voorstel gestemd hebben omdat de partij eerst de beslissing van de Raad van State op 2 juli wil afwachten. Als de beslissing gunstig is, zal de president vervolgens alle nodige stappen ondernemen om de voormalige Grieks-Orthodoxe kathedraal, die in 1934 werd omgevormd tot museum, opnieuw een gebedshuis te maken.

Vanuit Griekenland kwam er al felle kritiek op het idee. De kritiek had ook te maken met de herdenking van de verovering van Istanboel door het Ottomaanse Rijk, waarbij koranverzen werden opgezegd in de Hagia Sophia. De verovering is dit jaar 567 jaar geleden.

K.L.

(Bron: Hürriyet)