Recep Tayyip Erdogan

De Hagia Sophia moet heropend worden als moskee, want dat was de wil van Mehmet de Veroveraar, zegt Turks oppositieleider

De heropening van de Hagia Sophia-moskee is vooral een zaak van soevereiniteit en onafhankelijkheid. Dat heeft een Turkse oppositieleider gezegd.

“Hagia Sophia staat symbool voor de verovering. Volgens onze mening gaat het bij de heropening vooral om de Turkse soevereiniteit en onafhankelijkheid. Het is zeker niet enkel een noodzaak en een aanspraak maken op een overblijfsel van de verovering,” zei Mustafa Destici, de leider van de Grote Eenheidspartij (BBP), in een interview in het parlement.

De Hagia Sophia moet heropend worden als moskee “in overeenstemming met de wil van [sultan Mehmet] de veroveraar.” Diens legers veroverden de stad 567 jaar geleden op de Byzantijnen.

Eerder had Turks president Recep Tayyip Erdoğan kritiek geuit op Griekenland, dat bezwaar maakt tegen de heropening.

“Ze zeggen: ‘Maak van de Hagia Sophia geen moskee.’ Regeren jullie Turkije of regeren wij Turkije?” dixit Erdoğan.

Je zou ook rekening kunnen houden met de publieke opinie en de mening van de academici over de zaak, voegt Destici eraan toe.

“We denken dat er een oplossing moet te vinden zijn die de angst van verschillende groepen, met verschillende visies, wegneemt.”

“Elke bedreiging van buitenaf zal het heropeningsproces alleen maar versnellen,” besluit hij.

De Hagia Sophia wordt door historici het Achtste Wereldwonder genoemd. Het is één van de drukst bezochte musea ter wereld en een juweeltje van architectuurgeschiedenis.

916 jaar lang was het een kerk. In 1453 maakte Fatih Sultan Mehmet er een moskee van, toen de Ottomanen Istanbul veroverden.

In de Ottomaanse periode werd het gebouw gerestaureerd en werden er minaretten bijgebouwd door architect Mimar Sinan. Zo werd de Hagia Sophia één van de mooiste architecturale pareltjes ter wereld.

Onder de Turkse Republiek werd het een museum.

Erdoğan benadrukte dat de Ottomanen het gebouw omvormden tot een moskee in plaats van het af te breken. Dat laatste lot was veel andere moskeeën die op de Ottomanen werden veroverd wel beschoren.

In datzelfde kader stond Erdoğan onlangs een speciale lezing uit de Koran toe in de Hagia Sophia.

Bron: AA

S.V.R.