De 22-jarige Mahsa Amini werd dinsdag gearresteerd door de sharia-politie, omdat ze niet voldeed aan de shariaregels om haar hoofd te bedekken

In Iran is geschokt en woedend gereageerd op de dood van Mahsa Amini, een jonge vrouw van 22 jaar.

Ze overleed na een hardhandige arrestatie door de Iraanse zedenpolitie. Ze zou de strikte regels voor het dragen van een hoofddoek niet hebben gevolgd.

De afgelopen maanden hebben Iraanse mensenrechtenactivisten vrouwen opgeroepen hun hijab (sluier) af te doen in de openbare ruimte, een overtreding van de islamitische kledingvoorschriften.

Dergelijk „immoreel gedrag” kan tot een hardhandige arrestatie leiden, waarvan voorbeelden zijn te zien op sociale media.

De politie liet weten dat Amini een hartaanval had gehad nadat ze naar het politiebureau was gebracht om haar te ’overtuigen’ en ontkende beschuldigingen dat ze was geslagen. Volgens haar familieleden leed ze niet aan een hartaandoening.

Demonstranten verzamelen zich zaterdag voor het ziekenhuis waar Amini werd behandeld. Ook hebben honderden mensen zich in haar geboorteplaats Saqqez verzameld.

De hervormingsgezinde politicus Mahmoud Sadeghi riep de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, op Twitter op zich uit te spreken over de zaak, aangezien hij de moord op George Floyd door de Amerikaanse politie in 2020 aan de kaak had gesteld.

Op sociale media werden video’s gepost waarin demonstranten ’Dood aan de dictator (Khamenei)’ scandeerden terwijl chauffeurs de protesten op een plein in Teheran steunden met getoeter te midden van veel politie.

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 zijn in Iran strenge kledingvoorschriften van kracht. Vooral in de grootsteden en rijkere buurten interpreteren veel vrouwen de regels nu nogal losjes, tot ergernis van aartsconservatieve politici.

De regering onder president Ebrahim Raisi en hardliners in het parlement proberen al maanden de islamitische wetten strenger toe te passen. De zedenpolitie handhaaft de kledingvoorschriften, soms met geweld.

De Amerikaanse gezant voor Iran, Robert Malley, twitterde dat “Amini’s dood na verwondingen opgelopen in hechtenis voor een “ongepaste” hijab verschrikkelijk is. Degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood moeten verantwoordelijk worden gehouden.”

Amnesty International zei in een reactie dat beschuldigingen van marteling en andere vormen van mishandeling in hechtenis, strafrechtelijk moeten worden onderzocht en de verantwoordelijke agenten en functionarissen voor de rechter moeten verschijnen.

Bron: Nederlandse media