Recep Tayyip Erdoğan

“Onze betrekkingen met deze landen zullen met deze stap in een veel andere positie worden gebracht”, aldus de Turkse president Erdogan, verwijzend naar de leden van de Shanghai Cooperation Organisation.

President Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij tijdens een top in Oezbekistan mikt op het lidmaatschap van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) voor Türkiye, meldden Turkse media.

“Onze betrekkingen met deze landen zullen met deze stap in een veel andere positie worden gebracht”, zei Erdogan zaterdag.

Op de vraag of hij het lidmaatschap van de SCO bedoelde, zei hij: “Natuurlijk, dat is het doel”.

Erdogan, die de regionale top in de stad Samarkand bijwoonde, vloog naar New York om de 77e Algemene Vergadering van de VN bij te wonen.

Dialoogpartner

Turkije is momenteel een dialoogpartner van de SCO, waarvan de leden China, Rusland, India, Pakistan, Iran, Kirgizië, Tadzjikistan, Kazachstan en Oezbekistan zijn.

Vrijdag zei Erdogan tegen de SCO, die werd bijgewoond door zijn Russische collega Vladimir Poetin, dat hij wilde dat het offensief in Oekraïne “zo snel mogelijk” zou eindigen.

Erdogan heeft geprobeerd zijn goede werkrelaties met Moskou te gebruiken om Poetin over te halen rechtstreekse staakt-het-vuren-gesprekken te voeren met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Turkije.

“Wij spannen ons in om het conflict in Oekraïne zo snel mogelijk via diplomatie te beëindigen,” zei Erdogan.

Erdogan sloot zich ook aan bij de bezorgdheid van Poetin dat het graan dat uit Oekraïne wordt verscheept in het kader van een door Turkije bemiddelde overeenkomst onvoldoende ontwikkelingslanden bereikt.

“We doen oprechte inspanningen om het graan te leveren aan degenen die het het meest nodig hebben, vooral onze broeders en zusters in Afrika,” zei Erdogan.

Bron: Turkse media