Rusland wil van Turkije knooppunt maken voor export van gas naar Europa

Turkije is “de meest betrouwbare route” geworden om gas aan Europa te leveren, en de aanleg van een nieuwe pijpleiding op Turks grondgebied zal het mogelijk maken een stabiele marktprijs vast te stellen, zei de Russische president Vladimir Poetin op 13 oktober voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Turkse ambtgenoot, Recep Tayyip Erdoğan.

“[Turkije is een] nog veiliger route dan Europa. Dankzij uw houding zijn wij van plan deze route intensiever te gebruiken”, zei hij.

Sommige “terreurgroepen” wilden de TurkStream-pijpleiding laten ontploffen, zei Poetin, die eraan toevoegde: “We hebben dat kunnen verhinderen. Hij blijft naar behoren werken zonder gasonderbreking.”

Erdoğan en Poetin ontmoetten elkaar in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, in de marge van de zesde top van de conferentie over interactie en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië (CICA).

Moskou stelde Ankara voor een extra gaspijpleiding aan te leggen in Turkije, zei Poetin.

“Wij zijn van plan om [de huidige] lijn uit te breiden en nog een gaspijpleiding aan te leggen. We willen van Turkije de grootste gashub van de wereld maken,” zei hij.

Het plan is er natuurlijk ook voor de Europese markten, als zij geïnteresseerd zijn in dit project, zei hij, waarbij hij opmerkte dat dit project ook zal dienen om de aardgasprijzen te stabiliseren.

De hub zou “een platform zijn, niet alleen voor leveringen, maar ook voor het bepalen van de prijs, omdat dit een zeer belangrijke kwestie is. Vandaag zijn de prijzen torenhoog. We kunnen gemakkelijk reguleren op een normaal marktniveau, zonder enige politieke lading,” zei hij.

Rusland leverde ongeveer 40% van het Europese gas voordat het op 24 februari Oekraïne binnenviel. De explosies die beide schakels van de Nord Stream 1-pijpleiding en een van de twee schakels van de Nord Stream 2-pijpleiding doorboorden, veroorzaakten een enorm gaslek en maakten ze onbruikbaar.

Vóór de explosies had Rusland de parallelle Nord Stream 1-pijpleiding, het middelpunt van een energieconflict met Europa, afgesloten. Rusland heeft technische problemen de schuld gegeven van de onderbreking, maar de Europese leiders noemen het een poging om hen te verdelen over hun steun aan Oekraïne.

Poetin herhaalde ook zijn klacht over de levering van Oekraïens graan aan rijke in plaats van arme landen.

“Een klein deel van het graan gaat nog steeds naar de armste landen. Landen die Oekraïens graan kopen onder de overeenkomst van Istanbul zouden Erdoğan dankbaar moeten zijn,” zei de Russische leider.

Eerste kerncentrale in Turkije

Poetin merkte op dat het bouwproces voor de Akkuyu-kerncentrale in de zuidelijke provincie Mersin in Turkije volgens plan verloopt en dat het de bedoeling is de “eerste brandstof” in mei volgend jaar aan de centrale te leveren.

Het project voor de Akkuyu-centrale begon met een intergouvernementele overeenkomst uit 2010 en moet in 2025 operationeel zijn.

Erdoğan van zijn kant feliciteerde Poetin met zijn 70e verjaardag en verklaarde dat hij de Russische leider opnieuw wil ontmoeten in Samarkand, waar in november een top van de Organisatie van Turkse Staten zal plaatsvinden.

Bron: Hürriyet